Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Alkoofwoning Rakstraat

Alkoofwoning Rakstraat

Bekijk het interview met mevrouw Hoek (99 jaar): 
http://youtu.be/Y2uFjG7uNUg

Bouwgeschiedenis: Rond 1900 werd begonnen met Nieuw Crooswijk, dat in de jaren twintig uitgroeide naar een woonwijk met circa 2000 woningen, grotendeels sociale woningbouw met plaatselijk hoge bebouwingsdichtheden. Opdrachtgevers waren de gemeente en woningcorporaties die hier woningbouw wilden maken volgens de Woningwet van 1901, dus geen alkoofwoningen. In het Schutterskwartier, waar de Rakstraat onderdeel van is, was ruimte voor particuliere bouwers en beleggers die daar enkele straten met beneden/bovenwoningen realiseerden. Soms voor een bewoner/eigenaar maar merendeels voor de verhuur. Bijzonder was dat hier nog steeds alkoofwoningen werden gebouwd. De architectuur varieert  per bouwer.

Ontsluiting: Het betreft een zogenaamd vrije bovenwoning met eigen trapopgang met evenals de benedenwoning een eigen voordeur aan de straat. De woningen zijn smal en diep met in het middengebied een alkoof. De woonkamer ligt aan de tuinzijde met een bedstede en een minimaal keukentje. Op de gang een toilet en een washok, aan de voorgevel de grote slaapkamer. De bovenwoning had het gebruik van de zolder. De laatste huurder is er geboren in 1913 en heeft er t/m 2010 met plezier gewoond; soms met tien personen: twee ouders en acht kinderen (slapend op zolder: vier jongens voor, vier meisjes achter).

Woonoppervlakte: De woonoppervlakten bedragen 45 en 85 m2.
Constructie: Traditioneel in baksteen en houten balklagen en kozijnen. Alleen het noodzakelijke onderhoud is gepleegd. De enige vernieuwing (uit de jaren 70) is een douche.
Toekomst: Er zijn ingrijpende vernieuwingsplannen in uitvoering: ca. 85 % van de wijk wordt gesloopt voor nieuwbouw. Ook het Schutterskwartier maakt hier deel van uit. Na jaren van groot verzet bij de bewoners overweegt de gemeente nu de plannen aan te passen (meer renovatie). AvW

___
referenties:
– Advertentie Rotterdamsch Nieuwsblad 29-08-1904: ‘Tegen ongeveer 20 Sept. TE HUUR, in de Rakstraat, uitkomende Laan van Wandeloord (voorheen .Paradijslaan) en Linker Rottekade: nog enkele Beneden- en Bovenhuizen, voor nette gezinnen. Benedenhuizen: Voorkamer, frissche Alcove, groote Achterkamer, Keukentje met Stookpl., 4 Slaappl., Tuintje en 2 meter hoogen Kelder onder het geheele Pand, met Stookpl. en cementen Vloer à f 13.40 per maand. De vrije Bovenhuizen, groote Voorkamer, dito Alcove en ruime Achterkamer. apart Keukentje met Stookpl,. op den Zolder ruime Logeerk. met gepl. Plafonds, benevens Waterl. met afvoer à F 14.50 p. m. alle Kamers en Keukens Gaslicht, zijn net en doelmatig ingericht en kurkdroog, hebben geen achterburen, doch een zeldzaam prachtig uitzicht over Bloemisterijen. Te bevr. b/d Heer BERKEL opzichter aldaar of bij den eigenaar C. B. DHONDT, Zaagmolenstraat No. 67.’
– http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010213426%3Ampeg21%3Ap015%3Aa0177
– adresboek 1904: Rakstraat onbewoond
– mondelinge informatie huurder mevrouw A. van Hoek

 

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 1904
  • Aantal: 2
  • Adres: Rakstraat 10a+b
  • Oppervlakte: 45m2 - 84m2
  • Architect: Pluijm, J. van der & Gielen, J.
  • Cliënt: Pluijm & Gielen, Van der
  • Aannemer: Pluijm & Gielen, Van der
  • Wijk: Nieuw Crooswijk
  • Project ID: 2.1904.1
  • Periode: Periode 2
  • Nieuw Crooswijk

    Tussen het Schuttersveld en de Boezemlaan ligt Nieuw Crooswijk. Deze arbeidersbuurt uit het interbellum heeft door de brede lanen, de ligging tussen twee begraafplaatsen en de nabijheid van het Kralingse Bos een redelijk groen karakter. Dit in tegenstelling tot Oud Crooswijk. Deze wijk werd vanaf 1900 in een veel hogere dichtheid bebouwd en daar heeft vanaf 1970 een intensieve stadsvernieuwingsoperatie plaatsgevonden. In Nieuw Crooswijk is tussen 1980 en 1995 binnen de bestaande structuur beperkt nieuw gebouwd en gerenoveerd. Sinds 2005 is de wijk onderworpen aan een intensieve herstructurering waarbij uiteindelijk 85% van de woningen moet worden gesloopt.

    Lees meer over de wijk Nieuw Crooswijk

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 02
01 / 02