Bouwgeschiedenis: De Agniesebuurt is een dichtbebouwde stadswijk met weinig open ruimte. Om hier meer variatie en openheid te creëren, is bij de laatste nieuwbouw gekozen voor strokenverkaveling met een combinatie van hoog- en laagbouw, in plaats van een gesloten bouwblok. Deze blokken staan haaks op het spoorviaduct en een openbaar plein, dat zich voortzet onder de hier opengewerkte spoorbogen. Het project was het resultaat van een besloten prijsvraag voor woningbouw en bedrijfsruimtes die door De Kovel architecten werd gewonnen.
Stedenbouwkundige context: Het vrijstaande hoogbouwblok werd mogelijk doordat de Dienst Stadsontwikkeling ten gunste van het plein toestond dat de gangbare hoogte met vier à vijf lagen werd overschreden. Het blok heeft een opmerkelijke tweezijdige oriëntatie. De woningen op de eerste twee verdiepingen zijn met de woonkamers gericht op het plein ten behoeve van de sociale controle. Bij de hoger gelegen etages is de plattegrond van de woningen 180˚ gedraaid. Dit geeft een betere bezonning en een fraai uitzicht op de binnenstad. De laagbouwstrook is een afsluiting van een bestaand U-vormig bouwblok uit de jaren vijftig. In dit blok liggen bedrijfsruimtes met daarboven appartementen en maisonnettewoningen.
Ontsluiting: Het hoge gebouw staat op kolommen, dit vormt een overdekte arcade waar door de woningen aan het plein kunnen worden bereikt. Een entreehal met trappenhuis en lift leidt naar de hoger gelegen galerijwoningen. Aan een verhoogde galerij op de onderbouw met bergingen liggen drie woningen. De onderste woningen worden vanaf de Ridderstraat ontsloten met een eigen lift en trappenhuis.
Voorzieningen: Onder het lage blok in de Ridderstraat bevinden zich een aantal bedrijfsruimtes. Het hoge blok is voorzien van een groot gemeenschappelijk dakterras.
Aantal kamers: De meeste woningen zijn driekamerwoningen. De woning heeft een breedtemaat van 6,90 m. met een vaste leidingschacht; hierbinnen is een vrije indeling mogelijk. Dit is gebeurd in de onderste twee lagen, waar de plattegronden zijn omgekeerd. Gekozen is voor een standaardplattegrond met drie kamers; de eetkeuken aan de galerij kan als vierde kamer worden afgescheiden. De woningentree met gang ligt centraal met alle deuren in deze as; centraal liggen ook alle sanitaire ruimtes en de keuken. Aan de gevel aan de stadszijde is een ruime afsluitbare loggia gekoppeld aan de woonkamer.
Woonoppervlakte: De oppervlakte varieert van 69 tot 110 m2.
Constructie: De draagstructuur is vanaf de eerste verdieping opgetrokken in gietbeton met tunnelbekisting met een beukmaat van 6,90 m. De gevels aan de woonlagen zijn van glasstroken met wit gestuukte borstweringen; de galerijzijden zijn open met donkere verdiepinghoge glaspuien. De kopgevels en overige gesloten geveldelen zijn wit gestuukt. De voordeuren zijn in primaire kleuren geschilderd. AvW