Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Ammersooiseplein

Ammersooiseplein

Bouwgeschiedenis: De Agniesebuurt is een zeer dichtbebouwde stadswijk met weinig open ruimte. Om hieraan tegemoet te komen werd bij deze laatste nieuwbouw niet gekozen voor een gesloten bouwblok, maar voor strokenverkaveling met een hoog- en een laagbouwblok. Deze staan haaks op het spoorviaduct en een openbaar plein, dat zich voortzet onder de hier opengewerkte spoorbogen. Het project was het resultaat van een besloten prijsvraag voor woningbouw en bedrijfsruimtes die door deze architecten werd gewonnen.

Stedenbouwkundige context: Het vrijstaande hoogbouwblok werd mogelijk doordat de Dienst Stadsontwikkeling ten gunste van het plein toestond dat de gangbare hoogte met vier à vijf lagen werd overschreden. Het blok heeft een opmerkelijke tweezijdige oriëntatie. De woningen op de eerste twee verdiepingen zijn met de woonkamers gericht op het plein (sociale controle). Bij de hoger gelegen etages is de plattegrond van de woningen 180˚ gedraaid. Dit geeft een betere bezonning en een fraai uitzicht op de binnenstad. De laagbouwstrook is een afsluiting van een bestaand  U-vormig bouwblok uit de jaren vijftig. In dit blok liggen bedrijfsruimtes met daarboven appartementen en maisonnettewoningen.

Ontsluiting: Het hoge gebouw staat op kolommen, waar onderdoor via een overdekte arcade aan het plein de woningen kunnen worden bereikt. Een entreehal met trappenhuis en lift leidt naar de hoger gelegen galerijwoningen. Aan een verhoogde galerij op de onderbouw met bergingen liggen drie woningen. De onderste woningen worden vanaf de Ridderstraat ontsloten met een eigen lift en trappenhuis.

Voorzieningen: Onder het lage blok in de Ridderstraat ligt een aantal bedrijfsruimtes. Op het hoge blok is een groot gemeenschappelijk dakterras.

Aantal kamers en woonoppervlakte:  De meeste woningen zijn driekamerwoningen. De oppervlakte varieert van 69 tot 110 m2. De woning heeft een breedtemaat van 6,90 m. met een vaste leidingschacht; hierbinnen is een vrije indeling mogelijk. Dit is gebeurd in de onderste twee lagen, waar de plattegronden zijn omgekeerd. Gekozen is voor een standaardplattegrond met drie kamers; de eetkeuken aan de galerij kan als vierde kamer worden afgescheiden. De woningentree met gang ligt centraal met alle deuren in deze as; centraal liggen ook alle sanitaire ruimtes en de keuken. Aan de gevel aan de stadszijde is een ruime afsluitbare loggia gekoppeld aan de woonkamer.  
Constructie: De draagstructuur is vanaf de eerste verdieping opgetrokken in gietbeton (tunnelbekisting) met een beukmaat van 6,90 m. De gevels aan de woonlagen zijn van glasstroken met wit gestuukte borstweringen; de galerijzijden zijn open met donkere verdiepinghoge glaspuien. De kopgevels en overige gesloten geveldelen zijn wit gestuukt. De voordeuren zijn in primaire kleuren geschilderd. AvW

 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1984
  • Aantal: 55
  • Adres: Ammersooiseplein, Ridderstraat 3-21
  • Oppervlakte: 69m2 - 110m2
  • Architect: DKV Architecten
  • Cliënt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
  • Aannemer: Rehorst Bouw
  • Wijk: Agniesebuurt
  • Project ID: 4.1984.2
  • Periode: Periode 4
  • Agniesebuurt

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03