Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Antwerpse Hoofd

Antwerpse Hoofd

Bouwgeschiedenis: Het stratenpatroon van het Noordereiland kenmerkt zich door gesloten bouwblokken in een orthogonaal grid. In de Tweede Wereldoorlag is de oorspronkelijke bebouwing op de locatie Antwerpse Hoofd verloren gegaan, waarna het jarenlang een braakliggend terrein was. In 1980 werd er in opdracht van Maatschappij voor Volkswoningen en bewonersorganisatie Feijenoord-Noordereiland door Kokon Architecten een plan gemaakt met 218 woningwetwoningen. In de verticale opbouw is uitgegaan van afwisselend telkens drie lagen portiekwoningen en drie lagen galerijwoningen. Op deze manier worden alle woningen ontsloten door slechts drie liften en elf trappenhuizen. Vanwege de grote diversiteit aan woningtypes is gekozen voor de ontwerpbeginselen van de Stichting Architecten Research (scheiding van ‘drager’ en inbouw) om een gedifferentieerde bewoning te krijgen en daarmee sociale problemen te voorkomen.

Stedenbouwkundige context:
De bebouwing op het Antwerpse Hoofd volgt de rooilijnen van het oorspronkelijk stratenplan. Uitgangspunt was een bouwhoogte van acht lagen met als uitzondering op de kop een accent in tien lagen en langs de zuidzijde zes lagen om licht op het binnenhof (Koopvaardijhof) te garanderen. Alle woningen hebben vrij uitzicht over de Nieuwe Maas en/of de Koningshaven.

Aantal kamers en oppervlakte:  Het complex bevat woningtypes variërend van twee- tot zevenkamerwoningen van resp. 42 tot 105 m2. Dit om gedifferentiëerde bewoning te krijgen en daarmee sociale problemen te voorkomen.
Constructie: Vanwege de grote diversiteit aan woningtypes is gekozen voor de ontwerpbeginselen van de SAR met een gietbouwsysteem met twee wisselende beukmaten. De witte gevelbekleding van eternit en kalkzandsteen volgt de traditie van witte gebouwen langs de Nieuwe Maas.
Renovatie: In 2006 is het complex voorzien van drie nieuwe entrees met liften en zijn elf portieken gerenoveerd door A3 architecten. Oorspronkelijk gebouwd als sociale huurwoningen worden de woningen nu te koop aangeboden. MV

___
referenties:
NIVAG Review 1983-4 (kopie)

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1981
  • Aantal: 218
  • Adres: Koopvaardijhof
  • Oppervlakte: 42m2 - 105m2
  • Architect: Kokon
  • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
  • Aannemer: Urbibouw Bredero
  • Wijk: Noordereiland
  • Project ID: 4.1981.3
  • Periode: Periode 4
  • Noordereiland

    Door het graven van de Koningshaven (1868-1876) werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het Noordereiland. Via de Willemsbruggen en de Koninginnebrug is dit kunstmatige eiland met de stad verbonden. Het Noordereiland is ongeveer 1,3 kilometer lang en 100 meter breed.

    Lees meer over de wijk Noordereiland

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 02
01 / 04