Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Arbeiderswoningen Hoflaan

Arbeiderswoningen Hoflaan

Bouwgeschiedenis: De Hoflaan is de oude ontsluitingsweg van het Slot Honingen. In de tweede helft van de negentiende eeuw wordt rond de kruising van de Hoflaan en de ’s Gravenweg het nieuwe dorpscentrum van Kralingen ontwikkeld. In deze periode wordt er dan ook veel gebouwd in Kralingen. De verschillende eigenaren van de grond rond de Hoflaan ontwikkelen deze in verschillend tempo en zeer verschillende bouwwijzen. Er worden monumentale villa’s gebouwd, maar ook eenvoudige arbeiderswoningen.

Stedenbouwkundige context: Het blokje van zes arbeiderswoningen is niet in één keer ontwikkeld. Volgens een opschrift op de kroonlijst dateren de panden uit 1870, maar op de foto van 1913 blijkt duidelijk dat het hier op dat moment nog maar vijf woningen betreft. Dit rijtje is ook duidelijk als één blok ontwikkeld: de beide kopwoningen vormen hoekrisalieten; ze zijn van blokbepleistering voorzien en ze liggen iets naar voren. De drie woningen die hier tussen liggen zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. In een later stadium is nummer 91 aan het blok toegevoegd.

Constructie: De woningen bestaan uit één laag met een kap. De woningen zijn op staal gefundeerd. Opvallend is dat de balklaag van de begane grondvloer van bouwmuur naar bouwmuur loopt, de balklaag van de verdiepingsvloer van de voorgevel naar de achtergevel loopt en de gordingen van de kap weer van bouwmuur naar bouwmuur lopen. De binnenwanden zijn van oorsprong allemaal uitgevoerd in hout. De lichte binnenwanden werden afgewerkt met jute en behang. De lichte binnenwanden vormden extra steunpunten voor de verdiepingsvloer. Dit was ook noodzakelijk voor een balklaag van 80 x 250 mm met een overspanning van ruim 9 meter (!)

Renovatie: De meeste panden zijn inmiddels van binnen ingrijpend gerenoveerd. Alle panden hebben achter uitbouwen uit verschillende periodes. GJvL

___
referenties: 
… 

  • Jaar: 1870
  • Aantal: 6
  • Adres: Hoflaan 91-101
  • Oppervlakte: 88m2
  • Wijk: Kralingen Oost
  • Project ID: 1.1870.1
  • Periode: Periode 1
  • Kralingen Oost

    Het gebied dat tegenwoordig bekend staat als Kralingen is een deel van het oude Ambacht Kralingen tussen de A16, de Boezemsingel, de Maas en het Kralingsebos. Kralingen valt in hoofdlijnen uiteen in twee delen: Kralingen-Oost wat ruim opgezet is met veel groen, van oudsher een woongebied voor welgestelden en Kralingen-West wat meer het karakter heeft van een volkswijk. Hoge dichtheid met veel boven- en benedenwoningen. Het zuidwestelijke deel van Kralingen-West is ernstig beschadigd tijdens het bombardement van mei 1940. De Gerdesiaweg is pas na de oorlog ontstaan.

    Lees meer over de wijk Kralingen Oost

  • Periode 1

    De woonomstandigheden in de oude stadsdriehoek van Rotterdam verschillen sterk. De rijken wonen in luxueuze huizen, maar het gros van de bevolking woont in eenvoudige huizen. Buiten de stadsmuren staan boerderijen en buitenplaatsen en er zijn ook nog wat inmiddels geannexeerde dorpen en buurtschappen. Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de daaropvolgende economische expansie groeit de bevolking van 72.000 naar 300.000 in 1900. De woningbouw wordt in deze glorietijd van het liberalisme aan het particulier initiatief overgelaten. Met snel uit de grond gestampte kleine, onhygiënische woningen in smalle straten zonder groen als resultaat. Vaak worden rug-aan-rugwoningen toegepast. De hygiënische omstandigheden zijn abominabel en een gevaar voor de volksgezondheid. De stad pakt de problemen aan door de aanleg van het Waterproject vanaf 1854 en later de drinkwaterleiding en een rioolstelsel.
01 / 01
01 / 04