Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Bergpolderflat

Bergpolderflat

Bekijk hier het interview met architect Frans Hooykaas voor CineacNoordTV:

Bouwgeschiedenis
: Van Tijen en collega’s als Van den Broek en Brinkman & Van der Vlugt waren op zoek naar manieren om mensen met een laag inkomen op een eigentijdse manier aan bruikbare woningen te helpen. Van Tijen had aspecten daarvan al uitgetest bij de Parklaanflat en Van den Broek, die Van Tijen enige tijd in zijn bureau onderdak en mankracht had geboden, was bezig met zijn project voor De Eendracht in Blijdorp. Om weer een stap verder te kunnen zetten richtte Van Tijen met anderen de N.V. Volkswoningbouw Rotterdam op. Dit leidde tot het ontwerp voor de Bergpolderflat, mede om interesse te wekken van bouwondernemers en investeerders in de woningbouw.

Stedenbouwkundige context
: Het gebouw werd op zodanige wijze op het scheve kavel geplaatst dat aan de zuidwestzijde ruimte kwam voor een speelplaats. De woonkamers zijn daarop gericht.

Ontsluiting: Het betreft galerijwoningen in negen lagen, ontsloten met een lift en een trap. Aan de andere kant een noodtrap.

Voorzieningen: Voor de bewoners zijn er was- en droogruimten in het souterrain, alsmede een bergruimte voor iedere woning. Hier bevindt zich ook het ketelhuis van de centrale verwarming. In een lage vleugel bij de entree bevinden zich enkele winkelruimten.

Aantal kamers: Het aantal kamers bedraagt drie; flexibel te gebruiken door een glazen schuifwand.
Woonoppervlakte: Ongeveer 50 m2 per woning.
Constructie: Voor die tijd en zeker voor Nederland was de constructie van het gebouw revolutionair: een staalskelet dat in grote portalen omhoog werd getakeld. De vloeren waren van hout, met om de drie verdiepingen een betonnen laag voor stijfheid en brandveiligheid. De galerijvloeren en de balkons zijn van geprefabriceerd beton. De kozijnen zijn van hout. De zonwering aan de woonkamerzijde is heel bijzonder: panelen die verdraaid en verschoven kunnen worden en in ‘ruststand’ onder tegen het plafond van het balkon geparkeerd zijn.
Renovatie: In 1993 is het gebouw fraai gerestaureerd door het architectenbureau Op ten Noort Blijdenstein en geschikt gemaakt voor bewoning door senioren. Tegenwoordig (2009) zijn de woningen ook voor andere leeftijdscategorieën beschikbaar. FH

___
referenties:
rijksmonument 46875

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1934
  • Aantal: 72
  • Adres: Dr. de Visserstraat 79-207
  • Oppervlakte: 50m2
  • Architect: Tijen, W. van i.s.m. Brinkman & Van der Vlugt
  • Cliënt: Volkswoningbouw Rotterdam, N.V.
  • Aannemer: Boele & Van Eesteren i.s.m. De Vries Robbé & Co
  • Wijk: Bergpolder
  • Project ID: 2.1934.2
  • Periode: Periode 2
  • Bergpolder

    De wijk werd tussen 1930 en 1935 aangelegd naar een ontwerp van architecten Dürrer en Vermeer met veel portieketagewoningen. De bedrijfsgebouwen aan de Gordelweg zijn onlangs deels vervangen door woningen.
  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 03
01 / 03