Bekijk hier het interview met architect Frans Hooykaas voor CineacNoordTV:
Bouwgeschiedenis: Van Tijen en collega’s als Van den Broek en Brinkman & Van der Vlugt waren op zoek naar manieren om mensen met een laag inkomen op een eigentijdse manier aan bruikbare woningen te helpen. Van Tijen had aspecten daarvan al uitgetest bij de Parklaanflat en Van den Broek, die Van Tijen enige tijd in zijn bureau onderdak en mankracht had geboden, was bezig met zijn project voor De Eendracht in Blijdorp. Om weer een stap verder te kunnen zetten richtte Van Tijen met anderen de N.V. Volkswoningbouw Rotterdam op. Dit leidde tot het ontwerp voor de Bergpolderflat, mede om interesse te wekken van bouwondernemers en investeerders in de woningbouw.
Stedenbouwkundige context: Het gebouw werd op zodanige wijze op het scheve kavel geplaatst dat aan de zuidwestzijde ruimte kwam voor een speelplaats. De woonkamers zijn daarop gericht.
Ontsluiting: Het betreft galerijwoningen in negen lagen, ontsloten met een lift en een trap. Aan de andere kant een noodtrap.
Voorzieningen: Voor de bewoners zijn er was- en droogruimten in het souterrain, alsmede een bergruimte voor iedere woning. Hier bevindt zich ook het ketelhuis van de centrale verwarming. In een lage vleugel bij de entree bevinden zich enkele winkelruimten.
Aantal kamers: Het aantal kamers bedraagt drie; flexibel te gebruiken door een glazen schuifwand.
Woonoppervlakte: Ongeveer 50 m2 per woning.
Constructie: Voor die tijd en zeker voor Nederland was de constructie van het gebouw revolutionair: een staalskelet dat in grote portalen omhoog werd getakeld. De vloeren waren van hout, met om de drie verdiepingen een betonnen laag voor stijfheid en brandveiligheid. De galerijvloeren en de balkons zijn van geprefabriceerd beton. De kozijnen zijn van hout. De zonwering aan de woonkamerzijde is heel bijzonder: panelen die verdraaid en verschoven kunnen worden en in ‘ruststand’ onder tegen het plafond van het balkon geparkeerd zijn.
Renovatie: In 1993 is het gebouw fraai gerestaureerd door het architectenbureau Op ten Noort Blijdenstein en geschikt gemaakt voor bewoning door senioren. Tegenwoordig (2009) zijn de woningen ook voor andere leeftijdscategorieën beschikbaar. FH
___
referenties:
rijksmonument 46875