Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Breitnerstraat

Breitnerstraat

Bouwgeschiedenis: De Breitnerstraat maakt deel uit van het uitbreidingsplan Dijkzigt. In de jaren dertig zijn hier een aantal woningbouwprojecten gerealiseerd. In samenwerking met architectenbureau Kraaijvanger ontwierp Ten Bosch hier royale middenstandswoningen: negen panden aan de noordzijde en elf panden aan de zuidzijde. Ir. E.H.A. Kraaijvanger voerde de directie over de bouw. Krantenartikelen spraken over woningen in een ‘romantische bouwwijze’.

Stedenbouwkundige context: De Breitnerstraat is een rustige woonstraat midden in het centrum. Om de straat niet te lang en smal te laten worden, werd de lengte gebroken door aan weerszijden van de straat voortuinen te plannen. Zo ontstond in de knik van de straat een verbreding van 35 meter. De straat werd daardoor levendig en kreeg meer kwaliteit. In de binnenhoven bevinden zich tuinen en collectieve voorzieningen zoals een tennisbaan.

Ontsluiting: De woningen worden ontsloten met een Haags portiek. De bovenwoningen hebben hun voordeur in het open portiek op de eerste verdieping; via binnentrappen zijn de verschillende woonlagen te bereiken. De benedenwoningen hebben een aparte ingang die bereikbaar is via de voortuin.

Voorzieningen: De benedenwoning heeft een voor- en achtertuin. De bovenwoningen hebben balkons aan de achterzijde.

Aantal kamers: Elk pand bevat zes woningen. De benedenwoning heeft een kamer-en-suite, een slaapkamer, een bad, een keuken en een trap naar de kelder. De woningen op de eerste en tweede verdiepingen zijn vijfkamerwoningen, waarbij twee slaapkamers op de extra halve derde verdieping te bereiken zijn door middel van eigen binnentrappen.

Woonoppervlakte: Gemiddelde oppervlakte van 110m2.

Constructie: De panden zijn traditioneel vorm gegeven: baksteengevels met een horizontale uitstraling; houten kozijnen met smalle glas-in-lood bovenramen.

Renovatie: In 1999 is het complex gedeeltelijk vernieuwd. SH

___
referenties:
Buurten in trek, p. 38-43
Wattjes & Ten Bosch, Rotterdam en hoe het bouwde, blz.80: exterieurfoto; afb. 83,84.
http://zoeken.nai.nl/CIS/project/14792
BONAS, http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/2881
Rotterdams Nieuwsblad 19 februari 1937 III, p.1 In Dijkzigt
Rotterdams Nieuwsblad 1 maart 1937 IV, p.7 Nieuwe Rotterdamsche architectuur
Rotterdams Nieuwsblad 31 mei 1937 V, p.5 BOUWEN IN DIJKZIGT
Rotterdams Nieuwsblad 25 juni 1937 III, p.1 Breitnerstraat verbreed tot 35 m.
Rotterdams Nieuwsblad 28 augustus 1937 III, p.3 Bouwkunst op Dijkzigt
Rotterdams Nieuwsblad 04 april 1936 III, p.1 Weer bouwen in Dijkzigt
http://zoeken.nai.nl/CIS/project/14792

  • Type: Bijzonder: Rotterdamse stapeling
  • Jaar: 1936
  • Aantal: 61
  • Adres: Breitnerstraat 51-69 en 48-62
  • Oppervlakte: 110m2
  • Architect: Bosch, W. ten
  • Cliënt: Rotterdamse Verzekerings Sociëteiten (RVS)
  • Aannemer: Ruyter, Gebr. De en Aerts & Schepens
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 2.1936.2
  • Periode: Periode 2
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 04