Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Briandplaats

Hoogbouw Ommoord (systeem RBM)

Briandplaats

Bouwgeschiedenis: De flat had oorspronkelijk een onderbouw van bergingen en garages, met daarboven acht woonlagen. 176 huishoudens gebruikten één enkele entree in de knik van het gebouw. Aanvankelijk vormden het grote oppervlak aan collectieve ruimten en de anonieme onderbouw geen probleem, maar met de instroom van bewoners met andere achtergronden kwam de leefbaarheid langzamerhand onder druk. Dit was de aanleiding voor een grootschalige renovatie, ook van andere soortgelijke blokken. De flat is geschikt gemaakt voor 55-plussers. De ontsluiting is grotendeels intact gebleven. De standaardplattegrond is een tweebeukige vierkamerwoning met een ruime speelhal in de slaapbeuk. Op de begane grond zijn zestien grote woningen gemaakt met zoveel mogelijk leeffuncties aan de gevel, waaronder een woonvertrek van voor- tot achtergevel met een open keuken in het midden. De bergingen zijn op de verdiepingen gelegd rondom de lifthal. Daarvoor moesten zestien tweekamerwoningen wijken. De garages zijn uit de onderbouw verdwenen.

Stedenbouwkundige context: De Briandplaats is een van de zestien knikflats in het centrale hoogbouwgebied van Ommoord. De geknikte flats moesten een gevoel van eigen ruimte oproepen in het openbare gebied rondom de flatgebouwen.

Voorzieningen: Rond de centrale entree zijn gemeenschappelijke voorzieningen toegevoegd, die van binnenuit bereikbaar zijn.

Aantal kamers, woonoppervlakte: Standaardwoning met vier kamers is 94 m2 en de beganegrondwoning met drie kamers 116 m2.

Constructie/materiaalgebruik: Het project is gebouwd in het RBM-systeem, een gietbouwmethode met stalen bekistingen voor de dragende wanden. Na de renovatie voorzien antracietkleurige prefab betonnen portalen het gebouw van een basement voor uiteenlopende functies, zonder de continuïteit van de plint aan te tasten.
Renovatie: Eind jaren negentig heeft Biq Stadsontwerp een grootschalig renovatieplan gemaakt, waarbij er woningen zijn opgeofferd om in de knik van de flat een nieuw trappenhuis met bergingen te maken. De bergingen op de beganegrond zijn zestien woningen geworden. RW

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1967
  • Aantal: 176
  • Adres: Briandplaats 12-400
  • Oppervlakte: 94m2 - 116m2
  • Architect: Bakker en Bakker, Architecten- en Ingenieursbureau
  • Cliënt: Gemeente Rotterdam
  • Aannemer: Intervam RBM
  • Wijk: Ommoord
  • Project ID: 3.1967.2
  • Periode: Periode 3
  • Ommoord

    Op woensdag 29 mei 1965 werd in de Prins Alexanderpolder de eerste paal geslagen van het eerste woongebouw van de wijk Ommoord. Aan de Ommoordseweg moesten boerderijen het veld ruimen voor grote, hoge wooncomplexen. [afbeelding] De nieuwe wijk voorzag in 10.000 woningen waar ongeveer 35.000 mensen zouden moeten gaan wonen. Ommoord ligt ten noorden van de snelweg Rotterdam-Gouda (A20). In het westen grenst het aan Terbregge, in het oosten aan Zevenkamp en de Rotte vormt de noordgrens.

    Lees meer over de wijk Ommoord

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 04
01 / 01