Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Broederklooster

Broederklooster

Bouwgeschiedenis: Prix de Rome-winnaar J.P.L. Hendriks richtte in 1939 te Rotterdam een maatschap op. In de naoorlogse periode ontwierp het bureau meerdere katholieke kerken en kloosters in sobere traditionele stijl in baksteen en beton. Later waren architecten als Campman en Tennekes aan het bureau verbonden; tegenwoordig heet het bureau De Jong, Gortemaker, Algra. Het broederklooster bestaat uit twee langgerekte vleugels. Beide vleugels hebben drie verdiepingen en zijn verbonden door een tussenlid. Haaks op de studievleugel ligt een uitgebouwde kapel die wordt gemarkeerd met een klokkentoren. De achtertuin wordt begrensd door gemetselde erfscheidingen. In beide vleugels liggen op de verdiepingen aan lange gangen de kleine slaapkamers van de monniken.

Stedenbouwkundige context:
In de schuin gelegen, iets hogere hoofdvleugel bevindt zich de entree, aan een voorplein. De studievleugel ligt pal aan de Schiedamseweg.

Voorzieningen:
De begane grond omvat entree, refter (eetzaal) met keukens, een gastenkwartier met spreekkamers, een bibliotheek, studeerkamers en een recreatiezaal met erboven de kapel.

Woonoppervlakte: De oppervlakte van een slaapcel is 14 m2; sanitaire voorzieningen zijn gemeenschappelijk.
Constructie: Dragende gemetselde muren, vloeren van gewapend beton; gemetselde gevels van handvormsteen. In de gevels zijn de cellen af te lezen aan de rijen vierkante vensters, telkens geplaatst op gelijke afstand. Ter plaatse van de eetzaal en de bibliotheek op de begane grond wordt het strakke ritme van de vensters onderbroken met een vijftal kolommen met gemetselde bogen voor een grote glaspui. Bij de kapel eenvoudig siermetselwerk, gebrandschilderde ramen en glas-in-lood. Trappen en bordes zijn uitgevoerd in natuursteen. JvG

___
Referenties
Traditionalistisch religieus bouwwerk. Het gebouw bestaat uit een rechthoekig bouwvolume opgetrokken in baksteen. In de voorgevel zijn boven elkaar vier regelmatige rijen vensters geplaatst, in de zijgevel twee rijen. In een van de zijgevels is een rechthoekige toren opgenomen. Het gebouw heeft een mansardedak met een rij dakkapellen.
BONAS

  • Type: Bijzonder: groepswoning
  • Jaar: 1955
  • Aantal: 40
  • Adres: Mathenesserweg 250
  • Oppervlakte: 14m2
  • Architect: Hendriks, J.
  • Cliënt: Congregatie van de Eerwaarde Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis, Maastricht
  • Aannemer: Gebr. Van Heeswijk aannemersbedrijf
  • Wijk: Tussendijken
  • Project ID: 3.1955.4
  • Periode: Periode 3
  • Tussendijken

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03