Bouwgeschiedenis: In 1998 werd het Belgische bureau AWG gevraagd een plan te maken voor het braakliggende terrein direct aan de Willemsbrug op het Noordereiland. Op dat moment liep er een aanvraag om van het Noordereiland een beschermd stadsgezicht te maken. Dat had als gevolg dat er strenge eisen werden gesteld aan de architectuur. AWG heeft een modern bouwblok ontworpen dat met huidige technieken en materialen probeert aan te sluiten op de historische bebouwing van het Noordereiland.
Stedenbouwkundige context: Het halfopen bouwblok ligt direct naast de aanlanding van de Willemsbrug en volgt de oorspronkelijke rooilijnen aan de kades. Aan de Brugzijde telt het blok zes en aan de kades en aan de De Ruyterstraat vijf woonlagen op een plint. Aan de oostzijde opent het blok zich en omarmt het een plein en twee op verhoogd maaiveld gelegen semi-openbare binnenhoven. Vanwege het semi-publieke karakter kent het blok geen verschil tussen voor- en achtergevels.
Ontsluiting: Een combinatie van portiek- en galerijwoningen. De portieken met lift en veiligheidstrappenhuis ontsluiten per verdieping drie tot vijf woningen en geven soms toegang tot galerijen.
Voorzieningen: Op de begane grond bevindt zich een parkeergarage, circa 3.300 m² commerciële ruimten en een buurthuis.
Aantal kamers: De 213 koopappartementen variëren van driekamerwoningen tot vierkamerwoningen. Alle woningen hebben een parkeerplaats in de garage.
Woonoppervlakte: 69 m2 tot 140 m2
Constructie: Betonnen skelet (tunnelbekisting) met buitengevels van rood metselwerk, witte prefabbetonnen luifels en balkons en zinken dakbekleding. De gevels aan de binnenhoven zijn deels wit gestuct. Om optimaal uitzicht te garanderen hebben alle woningen (Franse) balkons met glazen borstweringen. MV