Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Centraal Wonen De Banier

Centraal Wonen De Banier

Bouwgeschiedenis: Vanaf de jaren zeventig werd het Centraal Wonen ontwikkeld, een landelijk initiatief voor bewonersgroepen die wilden samenwonen in groepsverband, in (kleine) privé-wooneenheden met gemeenschappelijke voorzieningen. Potentiële bewoners richtten een woonvereniging op, vroegen de gemeente om een terrein, kozen hun eigen architect en vonden een woningcorporatie voor financiering en beheer in de huursector. Dit project was in Rotterdam het eerste in zijn soort. Het bestaat uit vijf onderling doorverbonden portieken met 51 wooneenheden. Voorwaarde was dat de wooneenheden rond de portieken tot normale etagewoningen moesten kunnen worden teruggebouwd. De corridorwoningen hebben een blinde achterkant met de woningentree, inpandige hal, sanitair en keuken en woon- en slaapkamers aan de gevel. Er zijn twee-, drie-, vier- en vijfkamerwoningen. Er zijn ook splitlevelwoningen die doorlopen van voor- tot achtergevel. Cascomaten: 3,00 en 5,10 meter.

Stedenbouwkundige context: Door de sloop van het Sint Franciscus Gasthuis kwam een terrein vrij voor 306 woningen en enkele bedrijfsruimten in gesloten bouwblokken met portieketagewoningen in vier bouwlagen en eengezinswoningen.

Ontsluiting: Vanaf de straat via portieken, met als centrale ingang het portiek vanaf de Vrouw Jannestraat. Voor het gemeenschappelijk gebruik werd van hieruit een doorverbinding tussen de portieken gemaakt, met corridors op de eerste en derde verdieping waaraan de meeste woningentrees liggen.

Voorzieningen: Op de begane grond en tweede verdieping ligt een aantal gemeenschappelijke ruimten. De binnentuin is een collectieve tuin met privéterrassen langs de gevel.

Constructie: Een gietbouw betonskelet met daarin sparingen, dichtgezet met betonblokken, die kunnen worden verwijderd om eventueel standaardwoningen terug te bouwen. Na dertig jaar is er nauwelijks iets veranderd en functioneert alles nog uitstekend, tot tevredenheid van bewonersvereniging en corporatie. AvW

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1980
  • Aantal: 51
  • Adres: Banierstraat, Meester Marrestraat, Paap Dirckstraat
  • Oppervlakte: 24m2 - 65m2
  • Architect: EGM architecten
  • Cliënt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
  • Aannemer: Volker Bouwmaatschappij
  • Wijk: Agniesebuurt
  • Project ID: 4.1980.2
  • Periode: Periode 4
  • Agniesebuurt

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01