Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Citex

Citex

Bouwgeschiedenis: Begin jaren zeventig werd besloten om Katendrecht weer aantrekkelijk te gaan maken als woonwijk door verplaatsing van de prostitutie, vervanging van industriële bebouwing door nieuwbouw en herstructurering en renovatie van de bestaande bebouwing. De eerste nieuwbouw was in 1979 in de Tolhuisstraat (zie project 4.1979.3). Citex is een van de eerste grote herstructureringsplannen. Een fruitloods van Citex werd gesloopt, waardoor de eerste fase van 202 woningen op het Eerste Katendrechtse Hoofd kon worden gestart. Door het dempen van een haven kwam nog meer oppervakte beschikbaar voor woningbouw voor de tweede fase van 76 woningen. Het project omvat een grote verscheidenheid  aan woningtypes en –groottes (hoog-, middelhoog- en laagbouw). De portiekwoningen zijn standaard driekamerwoningen. Bijzonder is de flexibiliteit: zowel de keuken als de woonkamer kan wisselend aan voor- of achtergevel worden geplaatst, naar gelang uitzicht of bezonning en balkon; op de begane grond zijn ook vierkamerwoningen mogelijk. Het sanitair ligt centraal, de slaapkamers en keuken aan de gevel en de woonkamer aan de straat-/zonzijde met een inpandig balkon. De maisonnettes zijn meestal vierkamerwoningen met op de slaaplaag een dakterras. De toren heeft merendeels hoekwoningen met drie kamers en verder tussenwoningen met twee kamers.

Stedenbouwkundige context
: De meeste woningen zijn ondergebracht in twee langgerekte gebogen bouwblokken van vijf bouwlagen met portieketage- en galerijwoningen. Daartussen liggen vier lagere blokjes van drie bouwlagen met beneden/bovenwoningen. Aan het einde van de tussenstrook staat een toren van vijftien bouwlagen aan de Nieuwe Maas. Een voetgangersroute loopt dwars onder de lange blokken door via het Buizenpark naar de rivier: riant voor (sociale) woningbouw. Parkeren vindt grotendeels plaats langs de Fruitlaan.

Woonoppervlakte
: varieert van 53 m2 tot 76 m2.
Constructie: Merendeels in betonskelet (beukmaat van 5,10 m.), gevels baksteen met aluminium ramen en deuren. AvW

 

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 1984
  • Aantal: 278
  • Adres: Fruitlaan 130-180, Buizenpark e.o.
  • Oppervlakte: 53m2 - 76m2
  • Architect: INBO
  • Cliënt: Onze Woongemeenschap
  • Aannemer: Slokker Bouwbedrijf
  • Wijk: Katendrecht
  • Project ID: 4.1984.3
  • Periode: Periode 4
  • Katendrecht

    Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

    Lees meer over de wijk Katendrecht

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 03