Bouwgeschiedenis: Granpré Molière ontwierp dit woonhuis voor de bankier Van der Mandele, directeur van de Rotterdamsche Bank Vereeniging en initiatiefnemer van tuindorp Vreewijk. Van der Mandele kende het bureau Granpré Molière, Verhagen en Kok door hun samenwerking voor Vreewijk. Granpré Molière bouwde dit landhuis in de stijl van de Delftse School, waarvan hij de belangrijkste theoreticus was. Een architectuurstroming waarin eenvoud en terugkeer naar traditionele waarden, vormen en materialen centraal staan. De villa is een zuiver voorbeeld van een archetypisch woonhuis met een zadeldak en kleine ramen ten behoeve van intimiteit voor het gezin. Sinds 1985 is het woonhuis een rijksmonument.
Stedenbouwkundige context: Om rijke Rotterdammers voor de stad te behouden, werden door de gemeente eind jaren twintig villaparken gepland. “De Boogerd” is onderdeel van de Kralingse ’s-Gravenhof, een villapark met een rationeel stratenpatroon en een moderne uitstraling. Het werd ontwikkeld door de exploitatiemaatschappij N.V. ’s-Gravenhof, bestaand uit Rotterdamse patriciërs, waaronder Van der Mandele. In 1925 maakte bureau Granpré Molière, Verhagen en Kok het bebouwingsplan.
Ontsluiting: Via een bruggetje bereikt men de voortuin met het woonhuis in het midden van de kavel. Links bevindt zich een garage met zadeldak en rechts een personeelsingang. Een tuinmuur verbindt woonhuis en garage en vormt zo een afgesloten voorhof.
Voorzieningen: Behalve de voortuin is er op het zuiden een achtertuin met terras.
Aantal kamers: Negen kamers voor de familie; dienstvertrekken op zolder.
Woonoppervlakte: Begane grond en eerste verdieping: ca. 315 m2. Garage: circa 20 m2.
Constructie / materiaalgebruik: Kenmerkend voor de Delftse School zijn de gesloten, wit gekeimde baksteenmuren en kleine vensters die ritmisch in de gevel zijn verdeeld. Het zadeldak met dakpannen is subtiel geaccentueerd. Venster- en deurkozijnen hebben een traditionele detaillering. SH
___
referenties:
Bouwkundig Weekblad 1930 p. 18; Rooms-Katholiek Bouwblad 1929/30 p.247
Villa Park in the city, NAI uitgevers 2009, p.20-34
Architectururgids Rotterdam 2004, p.61
Bouwkundig Weekblad 18.1.1931, p. 18,19
www.rotterdam.nl
http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
rijksmonument 46866