Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Boogjes

De Boogjes

Bouwgeschiedenis: Dit project heeft een bewogen voorgeschiedenis. Het behoort tot een van de eerste projecten waarmee de actiegroep ‘Het Oude Westen’ de woning- en wijkverbetering op gang wilde brengen. Daartoe droeg de actiegroep een aantal stedenbouwkundige randvoorwaarden aan, die uitvoerig werden besproken met de door hen zelf gekozen architect P. Hammel. De locatie aan het begin van de Nieuwe Binnenweg was tot de Tweede Wereldoorlog onbebouwd gebleven; al tijdens de bezetting werden hier noodwinkels gebouwd. Opnieuw zijn er weer winkels gebouwd, nu met woningen erboven. De smallere dwarsstraten moesten de gezellige sfeer van het Oude Westen voortzetten. Op de hoek met het Eendrachtsplein is naast het monumentale politiebureau een low-budget hotel ontworpen.

Stedenbouwkundige context:
Aan de dwarsstraatjes liggen vier- en vijfkamerwoningen met een achtertuin. De slaapkamers liggen over de twee bovenliggende verdiepingen aan de achterzijde. Alleen aan de voorzijde is op de eerste en tweede verdieping een maisonnette, over de dubbele breedte. De bewoners wilden aan de Nieuwe Binnenweg direct aan de straat wonen; Hammel heeft daar een ‘eetkeuken’ met een erker bedacht. De woonkamer ligt met ruim balkon op het zuiden. Deze twee- en driekamerappartementen waren bedoeld voor alleenstaanden of kinderlozen. De winkels aan de Nieuwe Binnenweg lagen terug achter een winkelgaanderij met karakteristieke boogjes. De kolommen zijn in 2007, naar de wens van de winkeleigenaren weggehaald en de winkelpui is, naar een ontwerp van Mecanoo architecten, circa 1,5 meter naar de straatzijde verplaatst.

Ontsluiting:
De portieken bevinden zich tussen de winkels. De trappenhuizen in dwarsstraten hebben eveneens een boogconstructie.

Voorzieningen: Achter de bebouwing zijn twee verkeerloze pleintjes.

Woonoppervlakte: De twee- en driekamerappartementen aan de Nieuwe Binnenweg meten respectievelijk 86 m2 en100 m2. De vijfkamerbeganegrondwoning aan de dwarsstraat is 115 m2 en de maisonnettes daarboven zijn iets groter dan 100 m2.
Constructie: Betonnen constructie met bakstenen gevels. LvZ

___
Referenties:
P.P. Hammel 1975-1979 renovatie 2006 Bouw 1980-19;
Stadsvernieuwing Rotterdam 1974-1984, 1984

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1978
  • Aantal: 78
  • Adres: Nieuwe Binnenweg 2-30, Tuindersstraat, Museumstraat, Hobokenstraat
  • Oppervlakte: 86m2 - 100m2
  • Architect: Hammel, P.
  • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
  • Aannemer: Kanters Bouwbedrijf BV
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 4.1978.1
  • Periode: Periode 4
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 02