Bouwgeschiedenis: In 1980 en daarna wordt in een delen van het complex een renovatie doorgevoerd. Sommige panden krijgen een Groot Onderhoudsbeurt. In grote delen van het blok aan de Tolhuislaan en de Rechthuisstraat is hoogniveau-renovatie uitgevoerd. Voor het merendeel bestaan deze renovaties uit samenvoegingen van bestaande kleine woningen in ‘driepandsoplossingen’ tot grotere woningen. Gelijkvloerse appartementen maar ook maisonnettes komen voor. Bij de hoogniveau renovatie verdwijnen de oorspronkelijke zadeldaken; deze worden vervangen door doosdaken met langskappen, zodat voormalige zolders als woonruimte in gebruik konden worden genomen. Alleen op de panden die op een lager niveau worden gerenoveerd blijven de zadeldaken, vaak ook de dakkapel, gehandhaafd.
Stedenbouwkundige context: Door de verschillende ingrepen verliest het gesloten bouwblok zijn samenhang en valt het uiteen in bouwkundige eenheden die door de wijze van renovatie worden bepaald en niet meer door de optelling van oorspronkelijke bouweenheden. Ook zijn de winkels en bedrijfsruimten op de beganegrond verdwenen.
Ontsluiting: In de op hoogniveau gerenoveerde panden worden portiekontsluitingen gemaakt, waardoor een groot deel van de voordeuren aan de straat hun functie verliezen en worden vervangen door dichte panelen met postkasten en belinstallaties.
Aantal kamers: het betreft hier vooral vierkamerwoningen.
Woonoppervlakte: Deze varieert van 68 tot 73 m2.
Constructie: Voor het maken van de nieuwe indelingen van de samengevoegde woningen wordt de ‘droge inbouw’-methode toegepast. De op dat moment door opdrachtgevers zeer gewenste kunststof kozijnen, worden op grote schaal in de voorgevels geplaatst. Veel detail en ornamentiek gaat verloren. De achtergevels worden niet, zoals elders wel gebeurt, geheel vervangen maar ‘opgeknapt’. Op een aantal plaatsen is het niet gelukt om de particuliere panden aan te kopen, zodat hier en daar panden ongerenoveerd blijven. JvdW