Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Eendracht

De Eendracht

Bekijk hier een korte introductie van Frans Hooykaas voor CineacTV

Bouwgeschiedenis: Waar veel woningen in dit deel van Rotterdam door zogenaamde ‘eigenbouwers’ werden gerealiseerd is dit complex in Blijdorp een uitzondering. Sinds 1929 hadden de woningbouwvereniging De Eendracht en de woningcorporatie voor gemeentepersoneel gewerkt aan plannen voor dit deel van Blijdorp aan de rand van het Vroesenpark: een zevental bouwblokken, geopend naar het park. Door de crisis bleef het maar bij één blok. De rest is alsnog door meer traditionele architecten ingevuld met gesloten bouwblokken met zogenaamde middenstandswoningen.

Stedenbouwkundig
: Het bouwblok bestaat uit drie delen: één bouwblok met vier bouwlagen aan de Statenweg en twee met drie lagen aan de zijstraten. De hoeken zijn niet dichtgebouwd. Alle woningen kijken via de gemeenschappelijke binnentuin op het Vroesenpark.

Ontsluiting: Het betreft uitsluitend portieketagewoningen, een halve verdieping opgetild ten opzichte van het straatniveau. Daaronder bevinden zich bergingen en een verdiepte, gedeeltelijk overdekte speelstraat, rondom de binnentuin.

Voorzieningen: Behalve de gemeenschappelijke tuin en de speelstraat is in de noordoostelijke hoek ook een kinderopvang gesitueerd. Ook zit in die hoek een winkel aan de Statenweg. De woningen aan de Statenweg hebben een lang, smal balkon over de volle breedte van de woning; die aan de zijstraten een breder balkon over de helft van de woning, om meer zicht op de binnentuin te hebben. De woningplattegrond zelf was revolutionair: uitgerust met opklapbedden en brede glazen schuifdeuren kon overdag een royale L-vormige woonkamer worden geformeerd waarvan ’s avonds delen konden worden afgesplitst om als slaapkamer te gebruiken. Huurders kregen een soort ‘bijsluiter’ met instructies hiervoor. Vermoedelijk vond men het complex wat te modern, want lange tijd stonden woningen leeg.

Aantal kamers: twee kamers overdag, vier kamers ’s nachts.
Woonoppervlakte: Standaardwoning ongeveer 65,5 m2, de woningen langs de Statenweg zijn iets breder en daarom ongeveer 72 m2.
Constructie: Het gebouw heeft een betonskelet met betonnen vloeren, voor die tijd behoorlijk geïsoleerd. De gevels hebben een vulling van baksteen metselwerk; de bovenlichten laten duidelijk zien dat de gevels niet dragend zijn. De raamkozijnen zijn van staal.
Renovatie: Halverwege de jaren zeventig is het gebouw verkocht aan een nieuwe eigenaar, die het geheel voor de verkoop heeft opgeknapt en de kozijnen, met instemming van Van den Broek zelf, heeft vervangen door aluminium. FH

___
referenties:
rijksmonument 524318

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1934
  • Aantal: 84
  • Adres: Navanderstraat 6-14, Statenweg 41-45, Van der Horststraat 5-13
  • Oppervlakte: 65m2 - 72m2
  • Architect: Broek, J. van den
  • Cliënt: Eendracht, Woningbouwvereniging De
  • Aannemer: Boele en Van Eesteren
  • Wijk: Blijdorp
  • Project ID: 2.1934.1
  • Periode: Periode 2
  • Blijdorp

    Blijdorp en Bergpolder zijn in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd. Beide wijken zijn vernoemd naar de gelijknamige polder. Bergpolder is tussen 1930 en 1935 aangelegd en Blijdorp tussen 1931 en 1940. Beide wijken hebben voor die tijd moderne (middenstands-)woningen in appartementencomplexen. De bouw van Blijdorp werd mogelijk na het dempen van de Rotterdamse Schie. Als een groene ader loopt de Statensingel door Blijdorp, eindigend bij Diergaarde Blijdorp. Tezamen met het Vroesenpark vormt de diergaarde een groen accent in de dichtbebouwde wijk.

    Lees meer over de wijk Blijdorp

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 02
01 / 02