Bekijk hier een korte introductie van Frans Hooykaas voor CineacTV
Bouwgeschiedenis: Waar veel woningen in dit deel van Rotterdam door zogenaamde ‘eigenbouwers’ werden gerealiseerd is dit complex in Blijdorp een uitzondering. Sinds 1929 hadden de woningbouwvereniging De Eendracht en de woningcorporatie voor gemeentepersoneel gewerkt aan plannen voor dit deel van Blijdorp aan de rand van het Vroesenpark: een zevental bouwblokken, geopend naar het park. Door de crisis bleef het maar bij één blok. De rest is alsnog door meer traditionele architecten ingevuld met gesloten bouwblokken met zogenaamde middenstandswoningen.
Stedenbouwkundig: Het bouwblok bestaat uit drie delen: één bouwblok met vier bouwlagen aan de Statenweg en twee met drie lagen aan de zijstraten. De hoeken zijn niet dichtgebouwd. Alle woningen kijken via de gemeenschappelijke binnentuin op het Vroesenpark.
Ontsluiting: Het betreft uitsluitend portieketagewoningen, een halve verdieping opgetild ten opzichte van het straatniveau. Daaronder bevinden zich bergingen en een verdiepte, gedeeltelijk overdekte speelstraat, rondom de binnentuin.
Voorzieningen: Behalve de gemeenschappelijke tuin en de speelstraat is in de noordoostelijke hoek ook een kinderopvang gesitueerd. Ook zit in die hoek een winkel aan de Statenweg. De woningen aan de Statenweg hebben een lang, smal balkon over de volle breedte van de woning; die aan de zijstraten een breder balkon over de helft van de woning, om meer zicht op de binnentuin te hebben. De woningplattegrond zelf was revolutionair: uitgerust met opklapbedden en brede glazen schuifdeuren kon overdag een royale L-vormige woonkamer worden geformeerd waarvan ’s avonds delen konden worden afgesplitst om als slaapkamer te gebruiken. Huurders kregen een soort ‘bijsluiter’ met instructies hiervoor. Vermoedelijk vond men het complex wat te modern, want lange tijd stonden woningen leeg.
Aantal kamers: twee kamers overdag, vier kamers ’s nachts.
Woonoppervlakte: Standaardwoning ongeveer 65,5 m2, de woningen langs de Statenweg zijn iets breder en daarom ongeveer 72 m2.
Constructie: Het gebouw heeft een betonskelet met betonnen vloeren, voor die tijd behoorlijk geïsoleerd. De gevels hebben een vulling van baksteen metselwerk; de bovenlichten laten duidelijk zien dat de gevels niet dragend zijn. De raamkozijnen zijn van staal.
Renovatie: Halverwege de jaren zeventig is het gebouw verkocht aan een nieuwe eigenaar, die het geheel voor de verkoop heeft opgeknapt en de kozijnen, met instemming van Van den Broek zelf, heeft vervangen door aluminium. FH
___
referenties:
rijksmonument 524318