Bouwgeschiedenis: Een ontwerp voor een woongebouw van Van Sambeek en Van Veen voor de locatie naast de Laurenskerk bleek financieel onhaalbaar. In 2004 werd Klunder Architecten gevraagd voor een second opinion. Ze ontwierpen een gesloten bouwblok van elf verdiepingen met gemeenschappelijke binnentuin en commerciële plint. Een deel van de parkeerplaatsen werd op de eerste verdieping gesitueerd. Tijdens de bouw werden de restanten van een 1000 jaar oude boerderij gevonden; wellicht het begin van het huidige Rotterdam.
Stedenbouwkundige context: Vanwege de ligging naast de Laurenskerk geldt er op de locatie een hoogtebeperking. De eerste acht lagen volgen de hoogtelijn van de zijbeuken. De bovenste drie lagen liggen vijf meter terug en volgen de noklijn van het middenschip van de Laurenskerk.
Ontsluiting: Twee diagonaal tegenover elkaar gelegen dubbelhoge entreehallen hebben een directe relatie tot de binnentuin. Vanuit deze binnentuin met honderd berkenbomen worden de vijf portieken met lift en trap bereikt. De woningen worden ontsloten vanuit portiek of galerij. Op de eerste vijf lagen ligt de galerij aan de buitenzijde, vanaf de vijfde verdieping zijn de galerijen aan de binnenzijde gelegen.
Voorzieningen: Twee parkeerlagen; een laag ondergronds en een op de eerste verdieping, mede om kosten te besparen. De plint bevat ruim 2600 m2 commerciële ruimte. Er zijn twee gemeenschappelijke fietsenbergingen.
Aantal kamers: Varieert tussen twee en vijf.
Woonoppervlakte: 50 woningtypes, van 70 tot 170 m2.
Constructie: Gewapend beton. De gevels van de onderste acht lagen zijn uitgevoerd in prefab elementen van oranje-grijze baksteen in tegelverband. De penthouses op de bovenste drie lagen zijn bekleed met aluminium lamellen. De tastbare vlakken aan de binnentuin en galerijen zijn van hout; de niet tastbare delen van trespa met houtuitstraling. FB
___
referenties:
http://www.paulgroenendijk.nl/paulgroenendijk/files/61/1431_AA_2007_2.pdf