Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Hofdame

De Hofdame

Bouwgeschiedenis: Een ontwerp voor een woongebouw van Van Sambeek en Van Veen voor de locatie naast de Laurenskerk bleek financieel onhaalbaar. In 2004 werd Klunder Architecten gevraagd voor een second opinion. Ze ontwierpen een gesloten bouwblok van elf verdiepingen met gemeenschappelijke binnentuin en commerciële plint. Een deel van de parkeerplaatsen werd op de eerste verdieping gesitueerd. Tijdens de bouw werden de restanten van een 1000 jaar oude boerderij gevonden; wellicht het begin van het huidige Rotterdam.

Stedenbouwkundige context:
Vanwege de ligging naast de Laurenskerk geldt er op de locatie een hoogtebeperking. De eerste acht lagen volgen de hoogtelijn van de zijbeuken. De bovenste drie lagen liggen vijf meter terug en volgen de noklijn van het middenschip van de Laurenskerk.

Ontsluiting:
Twee diagonaal tegenover elkaar gelegen dubbelhoge entreehallen hebben een directe relatie tot de binnentuin. Vanuit deze binnentuin met honderd berkenbomen worden de vijf portieken met lift en trap bereikt. De woningen worden ontsloten vanuit portiek of galerij. Op de eerste vijf lagen ligt de galerij aan de buitenzijde, vanaf de vijfde verdieping zijn de galerijen aan de binnenzijde gelegen.

Voorzieningen: Twee parkeerlagen; een laag ondergronds en een op de eerste verdieping, mede om kosten te besparen. De plint bevat ruim 2600 m2 commerciële ruimte. Er zijn twee gemeenschappelijke fietsenbergingen.

Aantal kamers: Varieert tussen twee en vijf.
Woonoppervlakte: 50 woningtypes, van 70 tot 170 m2.
Constructie: Gewapend beton. De gevels van de onderste acht lagen zijn uitgevoerd in prefab elementen van oranje-grijze baksteen in tegelverband. De penthouses op de bovenste drie lagen zijn bekleed met aluminium lamellen. De tastbare vlakken aan de binnentuin en galerijen zijn van hout; de niet tastbare delen van trespa met houtuitstraling. FB

___
referenties:
http://www.paulgroenendijk.nl/paulgroenendijk/files/61/1431_AA_2007_2.pdf

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 2007
  • Aantal: 231
  • Adres: Binnenrotte
  • Oppervlakte: 70m2 - 170m2
  • Architect: Klunder Architecten
  • Cliënt: Heijmans- ERA ontwikkeling
  • Aannemer: ERA / Heijmans
  • Wijk: Stadsdriehoek
  • Project ID: 5.2007.4
  • Periode: Periode 5
  • Stadsdriehoek

    Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

    Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 04