Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Hoge Heren

De Hoge Heren

Bouwgeschiedenis: In 1991 is de Zalmhaven gedempt voor de bouw van de Erasmusbrug en is de grond verworven door de gemeente. In samenwerking met het ABP en de dienst Stedenbouw + Volkshuisvesting is in 1993 een programma van eisen gemaakt met appartementen van circa 125 m² BVO. Oorspronkelijk had de dS+V een idee voor een schijfvormig gebouw met twee types appartementen – enerzijds met zicht op de Maas en anderzijds op het centrum. Tenslotte is het concept van Wiel Aretsgekozen: twee torens met appartementen met uitzicht op het water en de stad tegelijk.

Stedenbouwkundige context
: Door de bouw van de Erasmusbrug kreeg het Scheepvaartkwartier een nieuwe impuls: de Gedempte Zalmhaven werd bebouwd, het Willemsplein vernieuwd en de Maaskade verbeterd. De Nieuwe Maas en de Erasmusbrug zijn attractieve uitzichtpunten voor hoogbouw. De Hoge Heren ligt nabij het kruispunt van de oost-west boulevard en de noord-zuid verbinding. De  twee woontorens van 29 verdiepingen zijn met elkaar verbonden door een plint van vijf lagen met centrale voorzieningen.

Voorzieningen: Op de begane grond is een binnenstraat, die beide woontorens met elkaar en met de parkeergarages verbindt. De plint bevat tevens 18.000 m² gemeenschappelijke ruimte, zoals een zwembad, een sauna, een lounge- en een fitnessruimte. Ze zijn met elkaar verbonden via het dakterras. Op de vijfde verdieping liggen ook werkruimtes en vijftig compleet ingerichte verhuurbare gastenkamers. Iedere woning is uitgerust met Integrated Residential Services-systeem: de bewoners kunnen de boodschappen per telefoon bestellen en later in kastjes op de begane grond ophalen.

Aantal kamers en oppervlakte: 160 drie- en vierkamerhuur-appartementen in tien types variërend in grootte van 121 m² tot 165 m²; 50 gemeubileerde drie- of vierkamer-huurappartementen in vijf types, gemiddeld 120 m²; 75 koopappartementen.
Constructie: De torens en de plint hebben een betonskeletconstructie. Op de gevels zijn prefab-elementen met grijs straatsteenpatroon aangebracht. LO

___
Referenties: 
de Architect 2001-11; Architecture + Urbanism 1994-2; Bauwelt 2002-18/19; E. Koster, Th. van Oeffelt – Hoogbouw in Nederland 1990-2000, 1997; H. Hilverink e.a.- De Hoge Heren Rotterdam Wiel Arets, 2002; G. Bekaert, M. Faiferri – Wiel Arets Works and projects, 2004

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 1997
  • Aantal: 285
  • Adres: Gedempte Zalmhaven 47-749
  • Oppervlakte: 121m2 - 165m2
  • Architect: Arets, W.
  • Cliënt: Vesteda i.s.m. ABP
  • Aannemer: Wilma Bouw
  • Wijk: Nieuwe Werk
  • Project ID: 5.1997.1
  • Periode: Periode 5
  • Nieuwe Werk

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02