Bouwgeschiedenis: De eerste ontwerpen van Van Tijen voor deelgebied de Horsten in Zuidwijk dateren uit 1948. De wijk werd gebouwd tussen 1951 en 1955 (totaal 1100 woningen); merendeels gestapelde bouw in het RBM bouwsysteem met o.a. ook zgn. duplexwoningen. Na een ingrijpende renovatie in de jaren tachtig van ca. 300 woningen bleek dat renovatie van de resterende woningen niet rendabel was en niet meer zou voldoen aan de gewenste woningdifferentiatie.Er werd besloten om 786 woningen te vervangen door nieuwbouw. Dit bouwplan omvat vier drielaagse bouwblokken met ruimte voor ondiepe brede woningen, beukmaat 2 x 5,10 meter met een diepte van 9.35 m. Het merendeel bestaat uit driekamerwoningen; op de bovenste laag is plaats voor een kamer meer. De ruime woonkamer ligt aan de straatkant; de keuken en slaapkamers aan de achterzijde, met een groot balkon aan de keuken.
Stedenbouwkundige context: Met behoud van en respect voor het stedenbouwkundig ontwerp van Van Tijen is een gevarieerd plan ontworpen. Een van de eerste plannen is dit bijzondere project van Hebly en Theunissen. Met referentie aan de oorspronkelijke Van Tijen-wijk is de architectuur terughoudend, met een open karakter en aangepaste accenten. Opvallend is dat de eindwoningen een slag gedraaid zijn, zodat de ingang aan de kopgevel komt, wat het straatbeeld zeer ten goede komt.
Ontsluiting: Bijzonder is dit alternatief voor de zo bekende portieketagewoningen met collectieve woningingang. Bij dit ontwerp in drie lagen heeft elke woning zijn royale eigen trapopgang met de voordeur aan de straat. De bergingen zijn inpandig.
Woonoppervlakte: Driekamerwoning 70 m2, vierkamerwoning 95 m2.
Constructie: De bouw is gerealiseerd in gietbouw met tunnelbeksiting, een specialisatie van aannemer ERA.
___
referenties:
http://www.heblytheunissen.nl/projecten/project.php?prefix=horsten
M. Wallinga – Over de Horsten gesproken…, STZ 1994; Archis 1996-12 p.40-45; STZ in Vorm, Projecten in perspectief, 1997; Documentatie bouwprogramma 1994, dS+V 1995