Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Kristal

De Kristal

Bouwgeschiedenis: Het multifunctionele centrum De Kristal ligt centraal in de Rotterdamse wijk Nesselande. Vanwege de centrale ligging en een metrohalte voor de deur is het complex zeer geschikt voor ouderen die slecht ter been zijn. In het complex bevinden zich diverse voorzieningen: een bibliotheek, een internetcafé, een restaurant, diverse gezondheidscentra en activiteiten voor jong en oud.

Stedenbouwkundige context:Het carré-vormige gebouw van 89 bij 66 meter heeft voor de bewoners een binnenhof op de eerste verdieping. Het complex heeft zes woonlagen op een hoge beganegrondverdieping met wijkfuncties. Op het dak van de begane grond ligt een ruim binnenterrein waar de woningen en bedrijven (o.a. twintig woonplekken voor mentale zorg) hun voordeur hebben.

Ontsluiting: Aan de noord- en zuidzijde van het complex bevindt zich een ingang naar een hal met liften, die toegang biedt tot de galerijen aan de binnenhofzijde.

Voorzieningen: Alle appartementen zijn met de lift toegankelijk, drempelloos en voorzien van brede deuren; de badkamers zijn rolstoel-toegankelijk. Het restaurant wordt geëxploiteerd door stichting Humanitas, die ook twintig appartementen huurt waar mensen met dementie onder begeleiding kunnen wonen. Humanitas verzorgt ook dagprogramma’s voor ouderen. Alle appartementen zijn voorzien van een alarmsysteem, waarmee bewoners 24 uur per dag assistentie kunnen oproepen voor de geboden zorg en huishoudelijke diensten. De tuin in het binnenhof heeft een jeu-de-boules-baan.

Aantal kamers, woonoppervlak: Bijna alle woningen hebben twee kamers en een woonkeuken, waarbij gekozen kan worden om van de woonkamer een slaap- of hobbykamer te maken. Er zijn drie woningtypes (één type met balkon aan de buitenzijde), in grootte variërend van 70 tot 105 m2.
Constructie: Betonnen draagconstructie ingevuld met glas en glazen, gezeefdrukte balkonschermen. LvZ

 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 2008
  • Aantal: 182
  • Adres: Mallorcastraat 200-394, Corsicalaan 221-387
  • Oppervlakte: 75m2 - 81m2
  • Architect: Meyer en Van Schooten
  • Cliënt: Humanitas, Stichting
  • Aannemer: Casteleyn, Firma Gebr.
  • Wijk: Nesselande
  • Project ID: 5.2008.1
  • Periode: Periode 5
  • Nesselande

    Nesselande is de nieuwste wijk van Rotterdam en ligt even ver van het centrum van Gouda als van het centrum van Rotterdam. In 1995 hebben de gemeentes Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan de IJssel grond overgedragen aan Rotterdam ten behoeve van de bouw van een nieuwe wijk. De werknaam was Achtkamp, een vervolg op Zevenkamp. De wijk werd onderdeel van de Vinexoperatie die in 1991 was geëntameerd door het Rijk. In het kader van de Vierde Nota Extra moesten er in een periode van 20 jaar ca. 835.000 woningen gebouwd worden op bijna 100 locaties in de nabijheid van de steden.

    Lees meer over de wijk Nesselande

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02
01 / 05