Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Kruisboog

De Kruisboog

Bouwgeschiedenis: Dit project betreft een omvangrijke sloop- en nieuwbouwoperatie aan de 1e Middellandstraat bij de Bajonetstraat. Het stedelijke karakter van deze drukke winkelstraat wordt hersteld en de bestaande bouwhoogte wordt gehandhaafd (tot maximaal vijf bouwlagen). Het project omvat zes bouwlocaties. Het bouwblok Korte Bajonetstraat is het meest bijzonder en wordt daarom hier gedocumenteerd. De meeste woningen zijn drie- of vierkamerwoningen met de woonkamer en een slaapkamer aan de straatzijde, keuken en sanitair centraal en een slaapkamer en een woonkeuken, die ook als slaapkamer te gebruiken is aan de galerijzijde. 

Stedenbouwkundige context:
Er is sprake van een belangrijke ingreep bij de Korte Bajonetstraat. Hier wordt de oorspronkelijke ‘bajonet’-vorm in de straat vervangen door een gebogen aansluiting, waardoor een vloeiende verbinding ontstaat met de achterliggende straten.

Ontsluiting:
De boven de winkels en bedrijven gelegen etagewoningen worden in dit blok bereikt via een op de hoek gelegen trappenhuis met lift en aansluitende galerijen. De overige blokken zijn veelal portieketagewoningen.

Voorzieningen: Winkels, bedrijfsruimten en een parkeergarage. In het ontwerp was sprake van een ‘markthof’ met kleine winkels en kramen; dit bleek om commerciële redenen niet haalbaar. In de praktijk is er een grote supermarkt gekomen met enkele kleinere winkels en bedrijven.

Woonoppervlakte: De oppervlakte van de woningen bedraag circa 65 m2.
Constructie: Een betonnen gietbouwskelet met een inbouw van lichte scheidingswanden van gips of metalstud. De gevels zijn afgewerkt met gele baksteen en aluminium kozijnen, ramen en deuren. AvW

___
Referenties:
Stedenbouw 1992-503 p. 23-25; S. van der Gaag – Het Oude Westen Rotterdam, 1993

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1991
  • Aantal: 153
  • Adres: 1e Middellandstraat, Korte Bajonetstraat
  • Oppervlakte: 65m2
  • Architect: Atelier PRO
  • Cliënt: Stichting Volkswoningen
  • Aannemer: Heijmans Bouw BV
  • Wijk: Oude Westen
  • Periode: Periode 5
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
De Kruisboog