Bouwgeschiedenis: In 1913 werd deze kraamkliniek en kweekschool voor vroedvrouwen opgeleverd. In 1979 werd het gebouw verbouwd en in gebruik genomen als kantongerecht en bureau voor rechtshulp. Daarvoor werd langs de Henegouwerlaan op de eerste en tweede verdieping een uitbreiding gemaakt van staal en glas. In de jaren negentig verhuisde de rechtbank en werd het gebouw tijdelijk antikraak bewoond. Nu is het gebouw ontwikkeld door Domus Magnus met luxe zorgappartementen voor ouderen.
Stedenbouwkundige context: Het gebouw ligt in het Oude Westen aan de Henegouwerlaan. Aan het begin van de vorige eeuw had deze wijk, ‘met zijn ruime verkeerswegen, dat zich in de naaste toekomst nog zoo sterk zal uitbreiden‘ veel potentie. De grondprijs was daarom hoog en de middelen voor het gebouw relatief laag.
Ontsluiting: Op de begane grond en eerste verdieping liepen brede gangen van 2,40 meter aan de buitenzijde van het U-vormige gebouw, zodat de kamers die vanaf deze gangen werden ontsloten uitzicht hadden op de binnentuin. Op de tweede verdieping en de zolder lagen de kamers voor de leerlingen en verpleegsters en de kamers voor zwangeren, ontsloten vanuit een middengang. Aan weerszijden waren twee trappenhuizen die toegang gaven tot de gangen. Tijdens de verbouwing in de jaren zeventig werden een trappenhuis met lift en twee brandtrappenhuizen toegevoegd.
Voorzieningen: Op de begane grond lagen leslokalen en directievertrekken, op de eerste verdieping verpleegkamers en op de tweede verdieping 50 kamertjes voor verpleegsters. Op de zolder lagen de berg-, linnen en dienstbodenkamers. Het gebouw was voor die tijd zeer modern, met centrale verwarming, elektrische verlichting en modern sanitair.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De constructie bestaat uit dikke dragende bouwmuren en dunne vloeren van gewapend beton. De gevel is opgetrokken uit waalklinkers en de houten kap was bedekt met leien. FB
___
referenties:
De Bouwwereld 1914, p. 295
http://www.rotterdam.nl/tekst:rijkskweekschool