Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Magistraat

Rijkskweekschool van vroedvrouwen

De Magistraat

Bouwgeschiedenis: In 1913 werd deze kraamkliniek en kweekschool voor vroedvrouwen opgeleverd. In 1979 werd het gebouw verbouwd en in gebruik genomen als kantongerecht en bureau voor rechtshulp. Daarvoor werd  langs de Henegouwerlaan op de eerste en tweede verdieping een uitbreiding gemaakt van staal en glas. In de jaren negentig verhuisde de rechtbank en werd het gebouw tijdelijk antikraak bewoond. Nu is het gebouw ontwikkeld door Domus Magnus met luxe zorgappartementen voor ouderen.

Stedenbouwkundige context: Het gebouw ligt in het Oude Westen aan de Henegouwerlaan. Aan het begin van de vorige eeuw had deze wijk, ‘met zijn ruime verkeerswegen, dat zich in de naaste toekomst nog zoo sterk zal uitbreiden‘ veel potentie. De grondprijs was daarom hoog en de middelen voor het gebouw relatief laag.

Ontsluiting: Op de begane grond en eerste verdieping liepen brede gangen van 2,40 meter aan de buitenzijde van het U-vormige gebouw, zodat de kamers die vanaf deze gangen werden ontsloten uitzicht hadden op de binnentuin. Op de tweede verdieping en de zolder lagen de kamers voor de leerlingen en verpleegsters en de kamers voor zwangeren, ontsloten vanuit een middengang. Aan weerszijden waren twee trappenhuizen die toegang gaven tot de gangen. Tijdens de verbouwing in de jaren zeventig werden een trappenhuis met lift en twee brandtrappenhuizen toegevoegd.

Voorzieningen: Op de begane grond lagen leslokalen en directievertrekken, op de eerste verdieping verpleegkamers en op de tweede verdieping 50 kamertjes voor verpleegsters. Op de zolder lagen de berg-, linnen en dienstbodenkamers. Het gebouw was voor die tijd zeer modern, met centrale verwarming, elektrische verlichting en modern sanitair. 

Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De constructie bestaat uit dikke dragende bouwmuren en dunne vloeren van gewapend beton. De gevel is opgetrokken uit waalklinkers en de houten kap was bedekt met leien. FB

___
referenties:
De Bouwwereld 1914, p. 295 
http://www.rotterdam.nl/tekst:rijkskweekschool 

 

  • Type: Bijzonder: groepswoning
  • Jaar: 1913
  • Aantal: 50
  • Adres: Henegouwerlaan 70-82
  • Oppervlakte: 10m2
  • Architect: Vrijman, J. (RGD)
  • Cliënt: Rijksgebouwendienst
  • Aannemer: Koos Koolhaalder, A.
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 5.2006.4
  • Periode: Periode 2
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 02