Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Muur (Kobelaan e.o.)

De Muur (Kobelaan e.o.)

Bouwgeschiedenis: De bebouwing van de Alexanderpolder vond begin jaren tachtig haar afronding in de wijk Oosterflank, gesitueerd tussen de Capelseweg en de Hoofdweg. Dit project ligt langs de Prins Alexanderlaan, naast het metrostation Prinsenlaan. Het langgerekte bouwblok omvat een grote verscheidenheid aan woningtypes. De meeste woningen in het blok zijn portiekwoningen. Op enkele plaatsen in het blok zijn liften geplaatst waarmee galerijwoningen en corridorwoningen worden bereikt. Er zijn ook speciale woningen voor minder validen (zogenaamde MIVA-woningen). Ook zijn er woningen voor ouderen en zogenaamde HVAT-woningen voor jongeren. Door op de bovenste lagen maisonnettes te plaatsen werd het mogelijk een vijfde verdieping te realiseren met ontsluiting vanuit de corridor, waaraan ook eenzijdige tweekamerwoningen zijn gelegen. Deze woningen hebben alle een royale loggia aan de voorgevel. De hierdoor uitkragende bovenste twee bouwlagen geven een markante bekroning van het bouwblok. Op de ondergelegen lagen zien we een levendig beeld door verspringende balkons met afgeronde hoeken. De plattegronden zijn redelijk ruim en praktisch opgezet, geheel conform de toenmalige regels in de sociale woningbouw. Vanwege geluidshinder is het merendeel van de slaapkamers aan de achterzijde gesitueerd; alle woonkamers liggen aan de voorzijde, vooral vanwege uitzicht en bezonning.

Stedenbouwkundige context: Dit langgerekte zeslaagse bouwblok vormt een bijzondere afsluiting van de achtergelegen lagere woonbebouwing en een markante begeleiding van de Prins Alexanderlaan. Bij Oosterflank werd met een diagonale richting duidelijk gekozen voor een afwijkende verkaveling ten opzichte van het orthogonale Lage Land. Ook was vastgelegd dat de Sjanghailaan zou worden verbonden met de Kobelaan; dit is gerealiseerd door een royale overbouwing als poort voor autoverkeer en voetgangers.

Voorzieningen: In het blok bevinden zich twee gelijkvloerse parkeergarages, bereikbaar vanaf de Kobelaan.

Constructie: Het gebouw is in de gebruikelijke betonskeletbouw gerealiseerd. De buitengevels in baksteenbekleding, de bovenste twee lagen zijn voorzien van beplating.
Renovatie: Enkele jaren geleden hebben de woningen een grote onderhoudsbeurt ondergaan en sinds die tijd worden de woningen door de woningcorporatie verkocht. AvW

 

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 1983
  • Aantal: 270
  • Adres: Kobelaan 408-534, Shanghailaan 37-83
  • Oppervlakte: 45m2 - 95m2
  • Architect: Apon Van den Berg Ter Braak Tromp
  • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
  • Aannemer: Kanters Bouwbedrijf BV
  • Wijk: Oosterflank
  • Project ID: 4.1983.3
  • Periode: Periode 4
  • Oosterflank

    Oosterflank is gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit een combinatie van eengezinswoningen en voornamelijk lage appartementencomplexen, die in een hoge dichtheid zijn gebouwd. De wijk is ontsloten door de metro met de haltes Oosterflank en Alexander. Station Alexander is tevens een NS Intercity station. In de wijk Oosterflank bevindt zich het grootste winkelgebied van Rotterdam, winkelcentrum Alexandrium, met 213 verschillende winkels.

    Lees meer over de wijk Oosterflank

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01