Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Omscholing

De Omscholing

Bouwgeschiedenis: Het Rotterdamse bureau Urbannerdam, dat o.a. adviseert bij projecten voor stedelijke vernieuwing, heeft in 2003 met Hulshof Architecten het initiatief genomen om de Hooimansschool te verbouwen tot negen stadsappartementen. Dit is gedaan via het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en is voorgelegd aan woningcorporatie Woonbron (die over de ontwikkelrechten beschikte) en de gemeente Rotterdam (eigenaar van het pand). Urbannerdam is daarna gestart met de werving van kandidaten voor de oprichting van een kopersvereniging. Zij hebben verder geholpen met het verdelen van de stichtingskosten, het aangaan van koop- en aannemingsovereenkomsten, het opstellen van de splitsingsakte en het oprichten van de VvE. De planvoorbereiding is in 2007 afgerond met de aanbesteding. Een financiële tegenvaller waren de kosten voor funderingsherstel. De feitelijke ombouw van de school tot woningen vond plaats in 2008 en in 2009 zijn de bewoners begonnen met de werkzaamheden in hun eigen woning.

Stedenbouwkundige context:
De voormalige school ligt op een binnenterrein voornamelijk tussen woningen. De voormalige speelplaats aan de zuidzijde is een ruime voortuin geworden. Aan de achterzijde, aan de Hooidrift, is in 2017 een nieuwbouw CPO project gerealiseerd.

Ontsluiting: Het gebouw is bereikbaar door een relatief smalle toegang vanaf de straat, die leidt naar de voortuin.

Voorzieningen: Een gemeenschappelijke en afsluitbare tuin met fietsenstalling. De bovenwoningen hebben een ruim dakterras.

Woonoppervlakte: Variërend van 85 tot 210 m2.

Constructie: Traditioneel metselwerk met typische afwerkingen van begin twintigste eeuw: terrazzo vloeren en wandtegels. Voor het maken van doorbraken in muren en het maken van de tussenverdiepingen zijn stalen constructies aangebracht. De woningen bestaan in principe uit een of twee klaslokalen. In enkele grote raampartijen zijn deuren geplaatst. In verband met het funderingsherstel is de beganegrondvloer gezakt. Op het dak zijn dakopbouwen geplaatst naar een ruim dakterras. LvZ

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 2010
  • Aantal: 9
  • Adres: C.P. Tielestraat 57
  • Oppervlakte: 85m2 - 210m2
  • Architect: Gunneweg & Burg
  • Cliënt: Bewonersvereniging De Omscholing
  • Aannemer: Ciolina
  • Wijk: Nieuwe Westen
  • Project ID: 6.004
  • Periode: Periode 6
  • Nieuwe Westen

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Nieuwe Westen

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 05