Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Vissenkommen

De Vissenkommen

Bouwgeschiedenis, stedenbouw: Dit deel van Pendrecht is volgens het originele stedenbouwkundige plan van Lotte Stam-Beese uitgevoerd. Pendrecht geldt als schoolvoorbeeld van de wijkgedachte opgebouwd met een ‘stempel’: de wooneenheid. De stempel, twee blokken etagewoningen en drie rijtjes laagbouw, wordt telkens gespiegeld en herhaald. Tussen de blokken liggen afwisselend collectieve tuinen, verkeersstraten en ‘speelstraten’. Dankzij het inschakelen van veel verschillende architecten was er veel architectonische variëteit bij de stempels.

Typologie: Standaardportiekflats van drie lagen zijn geplaatst op een min of meer open onderbouw met vrij zicht tussen straat en semi-openbaar binnenterrein. De kopgevels zijn bekleed met zeegroene gecanneleerde tegels. Opvallend zijn de ramen met afgeronde hoeken en uitgebouwde betonnen kaders, de zgn. vissenkommen. De tegenovergelegen galerijflats van vier lagen hebben opvallende trappenhuizen die buiten het blok zijn geplaatst aan de voorgevel en aan de kopgevel. De gemetselde wand is geperforeerd met gekleurde ringen en vormt samen met de hekwerken langs de galerijen een vrolijk geheel.

Oppervlakte en aantal kamers:
De galerijflat bevat 60 woningen van 9.58 meter diep met verschillende breedtes, variërend van 5.99 tot 6.68 meter. Hoogte van vloer tot plafond: 2.70 meter. De appartementen liggen aan een (half)open galerij en bevatten een woonkamer, twee slaapkamers (met een loggia), een keuken, toilet en badkamer. De ‘vissenkommen’ zijn portiekflats met elk 30 woningen. Driekamerwoningen van 59 m2 worden afgewisseld met tweekamerwoningen van 48 m2. 
Constructie: De flats hebben dragende gemetselde muren, een betonnen vloerconstructie en gemetselde gevels. JvG

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 1954
 • Aantal: 360
 • Adres: Stellendamstraat, Dirkslandstraat eo
 • Oppervlakte: 48m2 - 62m2
 • Architect: Nefkens, H.
 • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
 • Aannemer: Erven Jansen
 • Wijk: Pendrecht
 • Project ID: 3.1954.4
 • Periode: Periode 3
 • Pendrecht

  De strakke, rechthoekige woonwijk Pendrecht is gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, op de braakliggende poldergrond van Rotterdam-Zuid. De woningnood was groot in Rotterdam vanwege de oorlogsverwoestingen en vanwege de naoorlogse baby-boom die een explosieve bevolkingsgroei veroorzaakte. Op Zuid zijn volgens het Uitbreidingsplan van 1949 drie grote wijken tot stand gekomen: Zuidwijk, Pendrecht en Lombardijen. Het Zuiderpark ligt als een groene buffer tussen de wijken en de bestaande stad. Oost-westroutes verbinden de wijken onderling en met het havengebied, noord-zuidroutes onderhouden de relatie met het centrum van Rotterdam. In 1970 is de bereikbaarheid versterkt met de aanleg van de metro. De opzet van de wijken is gestoeld op de stedenbouwkundige idealen van de wijkgedachte.

  Lees meer over de wijk Pendrecht

 • Periode 3

  Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 02