Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Witte Keizer

De Witte Keizer

Bouwgeschiedenis: Het woonwerkgebouw De Witte Keizer met woningen in het hogere huursegment staat op een driehoekig kavel op de hoek van de Vissersdijk en de Keizerstraat en telt 22 verdiepingen. Het volume oogt slank door de inspringende gevel, de glazen incisie die door de bergingen op de vierde verdieping wordt gemaakt en de volle glaspui op de bovenste verdiepingen aan de oostzijde. De commerciële ruimten en de woningen hebben ieder een aparte ingang. De woningen worden bereikt door een grote entreehal en twee liften. Op iedere verdieping bevinden zich zes appartementen. De woningen worden ontsloten vanaf een brede, lichte galerij met vliesgevel. Op de koppen van de galerijen bevinden zich de noodtrappenhuizen.

Stedenbouwkundige context:
Het gebouw ligt tussen bestaande laagbouw uit de wederopbouwperiode en de recentere hoogbouw-ontwikkelingen langs de Blaak. De eerste vier verdiepingen beslaan het gehele kavel, hierin zijn de commerciële ruimten, de kantoren en de bergingen opgenomen. De verdiepingen daarboven zijn L-vormig en huisvesten de appartementen.

Voorzieningen:
In het gebouw is een geautomatiseerd parkeersysteem opgenomen. De drie ondergrondse parkeerlagen worden vanaf de Vissersdijk ontsloten door middel van twee autoliften. Het parkeersysteem is door de glazen puien vanaf de straat en entreehal goed zichtbaar.

Aantal kamers: De basistypes hebben drie kamers.
Woonoppervlakte: Het woonoppervlak van de basistypes varieert van 105 m2 tot 159 m2. Het penthouse heeft een oppervlak van 211 m2.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: Het gebouw is in tunnelbouw uitgevoerd. De gevel is opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen. Het ritme van de elementen wordt doorbroken door de horizontale en verticale cannelures. De delen tussen de ramen zijn afwisselend horizontaal of verticaal ruw afgewerkt. FB 

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2005
  • Aantal: 107
  • Adres: Vissersdijk 1-245
  • Oppervlakte: 105m2 - 211m2
  • Architect: KCAP architects
  • Cliënt: BPF Bouwinvest, Amsterdam
  • Aannemer: Dura Vermeer
  • Wijk: Stadsdriehoek
  • Periode: Periode 5
  • Stadsdriehoek

    Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

    Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01