Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Deliplein

renovatie

Deliplein

Bouwgeschiedenis: In de jaren tachtig is dit deel van Katendrecht, dat voornamelijk bestond uit alkoofwoningen, gerenoveerd. Volgens de toen gebruikelijke methode ging het daarbij vooral om zoveel mogelijk woonruimte voor zo weinig mogelijk geld. Veel van de kappen zijn toen vervangen door de ‘beruchte’ dakdozen. Eind jaren negentig koos de gemeente voor een ander beleid voor Katendrecht, met vooral het verbeteren van de kwaliteit tot doel. Daarin paste het opknappen van het historische Deliplein. De voorgevels werden integraal aangepakt. Waar mogelijk werd de ‘plint’ gerestaureerd. Woningen die nog goed waren bleven gehandhaafd. Waar de binnentrap en de kap nog intact waren werden drielaagse stadswoningen gerealiseerd. Vooral de aanpak van de dakwoningen is bijzonder en beeldbepalend. Door aan de voorzijde een deel van de dakdoos te vervangen door een dubbel geknikt, hoger dakvlak, door de dakkapellen in ere te herstellen en door terrassen te vormen door middel van terugliggende puien ontstaat een aantrekkelijk gevelbeeld én interieur.

Stedenbouwkundige context: De kwaliteit van de woonomgeving werd verbeterd door het aanleggen van een wijkpark en door aantrekkelijke nieuwbouw. De aanwezigheid van het S.S. Rotterdam en de aanleg van een voetgangersbrug naar de Wilhelminakade verminderde het isolement van het schiereiland.

Voorzieningen: De woningen hebben de normale standaarduitrusting. In de bedrijfsruimten vestigen zich allerlei voorzieningen waaronder een theater.

Woonoppervlakte: De woonoppervlakte varieert van 68 tot 135 m2.

Constructie: Constructieve aanpassingen van de dakdozen zijn uitgevoerd in staal met aan de buitenzijde zink. De voorgevels zijn zoveel mogelijk uitgevoerd in de oorspronkelijke materialen; de achtergevels waren bij de eerste renovatie al vervangen en zijn grotendeels gehandhaafd. FH

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 2005
  • Aantal: 30
  • Adres: Delistraat, Sumatraweg
  • Oppervlakte: 68m2 - 135m2
  • Architect: Schagen, H. van
  • Cliënt: Woonstad
  • Aannemer: Musters BV
  • Wijk: Katendrecht
  • Project ID: 5.2005.1
  • Periode: Periode 5
  • Katendrecht

    Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

    Lees meer over de wijk Katendrecht

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03