Bouwgeschiedenis: In de jaren tachtig is dit deel van Katendrecht, dat voornamelijk bestond uit alkoofwoningen, gerenoveerd. Volgens de toen gebruikelijke methode ging het daarbij vooral om zoveel mogelijk woonruimte voor zo weinig mogelijk geld. Veel van de kappen zijn toen vervangen door de ‘beruchte’ dakdozen. Eind jaren negentig koos de gemeente voor een ander beleid voor Katendrecht, met vooral het verbeteren van de kwaliteit tot doel. Daarin paste het opknappen van het historische Deliplein. De voorgevels werden integraal aangepakt. Waar mogelijk werd de ‘plint’ gerestaureerd. Woningen die nog goed waren bleven gehandhaafd. Waar de binnentrap en de kap nog intact waren werden drielaagse stadswoningen gerealiseerd. Vooral de aanpak van de dakwoningen is bijzonder en beeldbepalend. Door aan de voorzijde een deel van de dakdoos te vervangen door een dubbel geknikt, hoger dakvlak, door de dakkapellen in ere te herstellen en door terrassen te vormen door middel van terugliggende puien ontstaat een aantrekkelijk gevelbeeld én interieur.
Stedenbouwkundige context: De kwaliteit van de woonomgeving werd verbeterd door het aanleggen van een wijkpark en door aantrekkelijke nieuwbouw. De aanwezigheid van het S.S. Rotterdam en de aanleg van een voetgangersbrug naar de Wilhelminakade verminderde het isolement van het schiereiland.
Voorzieningen: De woningen hebben de normale standaarduitrusting. In de bedrijfsruimten vestigen zich allerlei voorzieningen waaronder een theater.
Woonoppervlakte: De woonoppervlakte varieert van 68 tot 135 m2.
Constructie: Constructieve aanpassingen van de dakdozen zijn uitgevoerd in staal met aan de buitenzijde zink. De voorgevels zijn zoveel mogelijk uitgevoerd in de oorspronkelijke materialen; de achtergevels waren bij de eerste renovatie al vervangen en zijn grotendeels gehandhaafd. FH