Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Dennehove

Dennehove

Bouwgeschiedenis: Kort voor het bombardement op Rotterdam in 1940 werd het gebouw Dennehove van de Haagse architect Jan Wils gerealiseerd. In een bouwtijd van minder dan één jaar ontstond het woongebouw met winkelruimtes op de begane grond in staalskeletbouw. Het complex sloot toen nog aan op de oude Bijenkorf van Dudok (ook qua stijl waren de gebouwen verwant); het gebouw lag in het verlengde van de Coolsingel. Tijdens het bombardement werd de Bijenkorf grotendeels verwoest; een nieuw gebouw werd later meer noordelijk gerealiseerd. Met de wederopbouw werd ook het tracé van de Coolsingel verschoven, waardoor Dennenhove op een minder prominente locatie kwam te liggen.

Ontsluiting: Tussen de winkels zijn drie trappenhuizen gesitueerd. Op de eerste t/m zesde verdieping werden per trappenhuis telkens twee woningen per verdieping ontsloten. De appartementen hadden hun woonkamer aan de Schiedamse Vest en de slaapkamers, keuken en badkamer aan de binnenhof. De studio’s  op de zevende verdieping (‘vrijgezellenflats’ genoemd) kenden een corridorontsluiting.

Voorzieningen: Alle woningen en winkels hadden een centrale verwarmingsinstallatie. Ter voorkoming van het toen voornaamste bezwaar tegen flatgebouwen, het lawaai van de buren, werd bijzondere aandacht aan een goede geluidisolatie besteed. Tussen de staalconstructie en de vloer en tussen balkeinden werd kurk toegepast. Plafonds waren van geluidwerende matten en opgevuld met zand en voor de woningscheidende wanden werd een bijzonder soort isolerende steen met spouwen ertussen gebruikt. 

Aantal kamers: Vierkamerwoningen en eenkamerstudio’s.
Woonoppervlakte: Ongeveer 104 m² (woningen) en 29 – 38 m² (studio’s).
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: Het gebouw werd gerealiseerd in staalskeletbouw, een toen ongebruikelijke bouwwijze in de woningbouw. Hierdoor kon Dennehove in een korte tijd gerealiseerd worden. De gevels zijn van geel-grijze en mat geglazuurde bakstenen in Noors verband. De ramen en balkonbalustrades waren van staal.
Renovatie: In 1989 werd het gebouw door Van Rassel Architekten gerenoveerd en is sindsdien in gebruik als studentenhuisvesting. Zowel de staalconstructie als ook de meeste wanden zijn gehandhaafd met soms kleine wijzigingen voor een betere geluidsisolatie. De stalen kozijnen werden vervangen door kunststof kozijnen met een grovere geleding.

___
referenties
rijksmonument 513768 

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1939
  • Aantal: 48
  • Adres: Schiedamse Vest 2-40
  • Oppervlakte: 33m2 - 110m2
  • Architect: Wils, J.
  • Cliënt: Onbekend
  • Aannemer: Bouwmaatschappij Berkenrijs
  • Wijk: Cool
  • Project ID: 2.1939.1
  • Periode: Periode 2
  • Cool

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 05