Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Dienstwoningen KNZHRM

Dienstwoningen KNZHRM

Bouwgeschiedenis: In 1900 is in opdracht van de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen een vijftal woningen gebouwd voor de bemanningsleden van de reddingboot, die in de aangrenzende Berghaven is gestationeerd. In 1991 heeft de KNZHRM de woningen aan de huurders overgedragen. De naam KNZHRM is door een fusie nu gewijzigd in Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Stedenbouwkundige context: Het project bestaat uit een rijtje eengezinswoningen met een begane grond met kapverdieping. De kap wordt onderbroken door vier topgevels en later aangebrachte dakkapellen. Aan de achtergevel zijn diverse uitbouwen gerealiseerd. In het blok zitten twee poorten naar het achterterrein. Het oorspronkelijke kantoor van de schipper van de reddingboot is omgebouwd tot informatiepunt van de Reddingmaatschappij.

Ontsluiting: Het betreft een rijtje woningen met de voordeur in de tuintjes aan de straatkant. Via een poort zijn de achtertuinen bereikbaar.

Woonoppervlakte: Hoewel de gevels een regelmatige indeling hebben zijn de woningen verschillend ingedeeld. De gemiddelde woninggrootte is ca. 100 m2 voor de begane grond en verdieping (bijv. driekamerwoning). De vliering is via een vlizotrap bereikbaar. Onder de keuken in de uitbouw is een beloopbare kelder via een luik bereikbaar.

Constructie: De bouwmuren zijn gemetseld en de gevels zijn van metselwerk met aan de voorgevel wit stucwerk. De vloeren en de kapconstructies zijn van hout. De daken hebben een bedekking met dakpannen. RB 

referenties:
website KNRM
historisch overzicht KNZHRS (pdf) 

 

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1901
  • Aantal: 5
  • Adres: Stationsweg 23 t/m 35
  • Oppervlakte: 100m2
  • Architect: Onbekend
  • Cliënt: Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Hoek van Holland (dorp)
  • Project ID: 2.1901.1
  • Periode: Periode 2
  • Hoek van Holland (dorp)

    De Nieuwe Waterweg werd tussen 1866 en 1868 dwars door een zandplaat voor de kust gegraven. De arbeiders vestigden zich tijdelijk op de plek langs het kanaal, waarmee het dorp Hoek van Holland is ontstaan. 15 jaar later werd het Pantserfort gebouwd om de Maasmond te beschermen tegen aanvallen. Op 1 januari 1914 werd Hoek van Holland bij Rotterdam gevoegd en ontwikkelde het zich tot badplaats. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in de kuststreek. Het badplaatsgedeelte van Hoek van Holland is vrijwel geheel gesloopt ten behoeve van de bouw van de Atlantikwall. Hoek van Holland heeft ambitieuze plannen om uit te groeien tot een vierseizoenenbadplaats. Met de naam Waterwegcentrum worden strand, cultuur, natuur en rust gepromoot. Langs het strand van circa 250 meter breed en 3,5 km lang worden 1.200 nieuwe woningen gebouwd.
  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01