Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Doorzonwoningen Ommoord

Doorzonwoningen Ommoord

Bouwgeschiedenis: Een van de meest populaire woningtypen uit de wederopbouwperiode is de doorzonwoning. Deze is door het hele land in groten getale gebouwd. In Ommoord zijn in beperkte mate doorzonwoningen gebouwd als compensatie voor de hoogbouw. Ze zijn bedoeld voor gezinnen met kinderen: ruime vierkamerwoningen met een grote zolder. Een groot complex van enkele honderden woningen werd in een bouwstroom gerealiseerd. Aanvankelijk waren het alleen huurwoningen. In de afgelopen jaren heeft een beperkte renovatie plaatsgevonden en worden de woningen nu verkocht. Deze woning is royaal opgezet ten opzichte van de standaard doorzonwoning (zie bijv. de vestibule). De woonkamer van voor- naar achtergevel (grote glaspuien) is het symbool van licht en lucht. De keuken als altijd gescheiden, in dit geval wel met een deur, vaak was dit een doorgeefluik. Veel bewoners hebben de tussenmuur verwijderd en een open keuken gemaakt. De slaapverdieping is ruim ingedeeld en heeft een grote badkamer met douche en lavet. Een eventuele wastafel, bad en toilet werden later aangelegd.

Stedenbouwkundige context: Ommoord is een van de naoorlogse nieuwbouwwijken die volgens het ontwerp van Lotte Stam-Beese tussen 1967 en 1975 werden gerealiseerd. In vergelijking met de overige wijken is Ommoord het meest grootschalig door industrieel gebouwde hoogbouw van geknikte galerijflats rond groene hoven. De hoogbouwzone is strikt gescheiden van de laagbouw en beslaat 64% van het woningbestand. De laagbouw bestaande uit eengezinswoningen beslaat 36%. De verkaveling zoals hier in de Kruidenbuurt is strak opgezet met ruime straten en gesloten binnenterreinen.

Ontsluiting: De woningen worden vanaf de straat via de voortuin bereikt; de achtertuinen worden ontsloten door z.g. brandpaden waaraan ook de schuurtjes zijn gelegen.

Voorzieningen: De woningen zijn voorzien van voor- en achtertuinen.

Aantal kamers: Behalve de woonkamer zijn op de verdieping vier ruime slaapkamers en is er een grote zolder met voldoende hoogte om extra kamers te maken. De meeste bewoners hebben dit gedaan door dakkapellen te plaatsen.

Woonoppervlakte: Inclusief een deel van de zolder circa 120 m2.

Constructie: De bouwwijze is traditioneel, zij het met prefab bimsbetonblokken. De buitengevels zijn bekleed met baksteen, er zijn houten kozijnen en sneldek betonpannen toegepast. De balklagen zijn van hout. De begane grond en badkamervloer zijn van beton. De architectuur is sober. AvW

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1972
  • Adres: Dennekruid, Ebbekruid e.o.
  • Oppervlakte: 120m2
  • Architect: Dienst Volkshuisvesting
  • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Ommoord
  • Project ID: 3.1972.1
  • Periode: Periode 3
  • Ommoord

    Op woensdag 29 mei 1965 werd in de Prins Alexanderpolder de eerste paal geslagen van het eerste woongebouw van de wijk Ommoord. Aan de Ommoordseweg moesten boerderijen het veld ruimen voor grote, hoge wooncomplexen. [afbeelding] De nieuwe wijk voorzag in 10.000 woningen waar ongeveer 35.000 mensen zouden moeten gaan wonen. Ommoord ligt ten noorden van de snelweg Rotterdam-Gouda (A20). In het westen grenst het aan Terbregge, in het oosten aan Zevenkamp en de Rotte vormt de noordgrens.

    Lees meer over de wijk Ommoord

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03