Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Dosiobuurt

laagbouw

Dosiobuurt

Bouwgeschiedenis: Het project is het resultaat van een besloten prijsvraagde tussen vier architectenbureaus voor een stedenbouwkundige visie en de architectonische uitwerking ervan. Het programma omvatte 250 eengezins- en 260 meergezinswoningen met bijbehorend groen, 1500 m2 terrein t.b.v. bijzondere doeleinden, centraal een speelplek van 30 bij 40 meter en de noodzakelijke ontsluitingswegen. De jury (Stadsontwikkeling Rotterdam, Volkshuisvesting Rotterdam, Bouwcentrum Advies en Patrimoniums Woningstichting) beoordeelde de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit, haalbaarheid, uitvoerbaarheid, beheersbaarheid en sociale veiligheid.

Stedenbouwkundige context: Het totale project omvat acht torentjes in acht bouwlagen en 22 stroken met eengezinswoningen. Een waterpartij vormt de scheiding tussen de torens en de eengezinswoningen, die weer verbonden worden door een voetgangersbrug. Vier van de torens, die ruwweg in een kring zijn gegroepeerd, staan gedeeltelijk in het water. Het laagbouwgedeelte van dit project omvat 22 stroken met 234 tweelaagse eengezinswoningen met vier of vijf kamers, zowel sociale huur als koop. Alle tussenwoningen hebben een tuin op het zuiden. Sommige hoekwoningen aan de noordkant hebben geen tuin maar balkon en dakterras; de daaraan grenzende woning maakt het blokje bijna tot een gesloten bouwblok. De zuidgevels hebben een doorlopende overstekende prefab betonnen dakrand. Afhankelijk van de oriëntatie is de entree aan de tuinkant of aan de keukenkant van de Z-vormige woonkamer gelegen; er tegenover ligt steeds een inpandige berging. De vierkamerwoning heeft een badkamer aan de gevel; de iets diepere vijfkamerwoning heeft de badkamer inpandig.

Aantal kamers, woonoppervlakte: De vierkamerwoning heeft een oppervlakte van 90 m2; de vijfkamerwoning van 95 m2.
Constructie, materiaalgebruik: Gewapend betonnen wanden en vloeren. Gevels eerste verdieping stucwerk, beneden metselwerk en tegels. Lage tuinmuren van wit beton. Op de kopgevels ontmoeten alle materialen elkaar. PPdV

 

 • Type: Eengezins: rijtjeswoning
 • Jaar: 1993
 • Aantal: 234
 • Adres: Nehrusingel, Mahatma Gandhistraat e.o.
 • Oppervlakte: 90m2 - 95m2
 • Architect: Pauw + Penningdevries Architekten
 • Cliënt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
 • Aannemer: Wilma Bouw
 • Wijk: Prinsenland
 • Project ID: 5.1993.1
 • Periode: Periode 5
 • Prinsenland

  Het noorden van de wijk Prinsenland is tegelijk met het Lage Land gebouwd in de jaren zestig. De rest van de wijk is in verschillende deelplannen gerealiseerd in de jaren negentig. Bij de nieuwbouw is het bestaande patroon van polderwegen gehandhaafd.

  Lees meer over de wijk Prinsenland

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 03
01 / 02