Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Dr. De Visserstraat

renovatie

Dr. De Visserstraat

Bouwgeschiedenis: Als een van de laatste projecten in het kader van de stadsvernieuwing in de jaren 80 werd het complex geschikt gemaakt voor bewoning volgens de moderne normen. De renovatie werd in drie fases op hoog niveau uitgevoerd. De buitenkant werd zo min mogelijk veranderd, maar achter de gevels ontstonden woningen met een geheel nieuwe indeling. Men wilde meer woonruimte voor gezinnen in de buurt om weer een gemêleerde bewoning van jong tot oud onder de huurders te creëren. Zo zijn bij de renovatie de oorspronkelijke, te kleine woningen samengevoegd en teruggebracht tot 195 woningen. Het samenvoegen vindt plaats met een woning ernaast op dezelfde verdieping of met de bovenwoning.

Voorzieningen: 
Uitgangspunt van de renovatie: aan de hogere eisen en wensen aangepaste woningen. Zo werden het binnenpakket en de installaties totaal vernieuwd. De bergingen zijn nu in de tuin, waardoor de zolder vrij kwam voor slaapkamers met vrij grote dakkapellen aan de tuinzijde. De straatzijde werd zo goed mogelijk hersteld.

Aantal kamers: 
Ruim driekwart drie- en vierkamerwoningen, de rest twee- en vijfkamerwoningen.
Woonoppervlakte: Circa 55 m2 tot 80 m2
Constructie / materiaalgebruik: De stalen kozijnen met enkel glas zijn vervangen door aluminium met dubbel glas. Aan de straatzijden zijn de ramen teruggebracht in oorspronkelijke kleurstelling en roedeverdeling. Vanaf de tweede fase werd de detaillering robuuster en zwaarder als gevolg van bezuinigingen in de stadsvernieuwing.
Monumentenstatus: Het complex staat op de gemeentelijke monumentenlijst Rotterdam. SH

___
Referenties:
Archief Lugten Malschaert Architecten, Dordrecht
J. Bouman – W. Van Tijen en M. J. Granpré Molière in de Bergpolder, 1995
http://www.deelraadinfo.nl/dsresource?objectid=46829&type=org 

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1989
  • Aantal: 195
  • Adres: Dr. de Visserstraat, Abraham Kuyperlaan, Borgesiusstraat
  • Oppervlakte: 55m2 - 80m2
  • Architect: Lugten Malschaert Architecten bv
  • Cliënt: Woongoed
  • Aannemer: ERA Bouw / Grootel's Bouwbedrijven RTM
  • Wijk: Bergpolder
  • Project ID: 2.1935.1
  • Periode: Periode 4
  • Bergpolder

    De wijk werd tussen 1930 en 1935 aangelegd naar een ontwerp van architecten Dürrer en Vermeer met veel portieketagewoningen. De bedrijfsgebouwen aan de Gordelweg zijn onlangs deels vervangen door woningen.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 05