Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Duplexwoningen De Horsten

Duplexwoningen De Horsten

Bouwgeschiedenis: Toen na de Tweede Wereldoorlog de woningbouw weer langzaam op gang kwam, gebeurde dit vooral door de overheid. Er waren in de oorlog plannen voorbereid voor Kleinpolder in Overschie en voor twee wijken ‘op Zuid’. Direct na de oorlog kreeg de architect Willem van Tijen de officiële opdracht voor het ontwerpen van Zuidwijk, waaraan hij al sinds 1943 met de gemeente had gewerkt. Als architect heeft hij onder meer het noordoostelijk deel ervan, ‘De Horsten’, gebouwd. Het gebied omvat een menging van appartementen in vier lagen, eengezinswoningen in twee lagen en eenlaagse bejaardenwoningen. Vanwege de woningnood en de hoge bouwkosten werden de eengezinswoningen gebouwd als duplexwoningen en in het begin als twee woningen gebruikt. Door de problemen met het uitplaatsen van bewoners, de matige kwaliteit en de hoge kosten zijn er maar acht duplexwoningen ‘ontsplitst’ en is besloten ze te slopen en te vervangen, op één kort blokje na. De vier duplexwoningen daarin zijn tot één eengezinswoning samengevoegd en van binnen geïsoleerd om het karakteristieke beeld te handhaven.

Stedenbouwkundige context: De vierlaagse blokken begrenzen de buurt aan de noord- en de westzijde en vormen aan de zuidzijde het gebied de Hoge Horsten. In de zuidwesthoek kwamen drie blokken winkels met woningen erboven. In het midden, de Lage Horsten, werden de laagbouwwoningen gesitueerd, met nog twee kleine winkelblokjes.

Ontsluiting: De woning had twee voordeuren naast elkaar waarvan de ene uitkwam op de gang van de beganegrondwoning en de andere onderaan de trap naar boven. Langs de trap was een woningscheidende wand (van slechts 7 cm dik!) aangebracht. Later kon die verwijderd worden en werd de tweede voordeur door een paneel vervangen.

Aantal kamers/voorzieningen: In duplexvorm twee kamers per woning; één van de kamers boven was als keuken ingericht. De bovenwoning had een toilet met een douche; de benedenwoning een toilet en een kast met een wastafel; deze zijn eind jaren zeventig vervangen door een toilet met douche. Na samenvoeging ontstonden boven weer drie kamers waardoor het geheel een vijfkamerwoning werd.

Woonoppervlakte: Per etage ongeveer 40 m2, samengevoegd 80 m2.
Constructie: Kort na de oorlog was er een groot gebrek aan bouwmaterialen, waardoor allerlei ingenieuze systemen op de markt kwamen. Een ervan was het RBM-systeem, opgebouwd uit metalen frames met betonplaatjes aan de buitenkant, vezelplaten binnen en een vulling van gewapend beton. De dragende tussenmuur en de vloeren werden ter plaatse gestort; de separaties waren van drijfsteen. Het dak was van prefab betonnen cassetteplaten met vlasvezelplaten en dakbedekking. FH

 

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 1951
  • Aantal: 410
  • Adres: Ellenhorst 2-4
  • Oppervlakte: 40m2 - 80m2
  • Architect: Tijen, W. van
  • Cliënt: Dienst Volkshuisvesting
  • Aannemer: Rijnlandse Beton Maatschappij (RBM)
  • Wijk: Zuidwijk
  • Project ID: 3.1951.2
  • Periode: Periode 3
  • Zuidwijk

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 04