Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Ecowoning Sleephellingstraat

Ecowoning Sleephellingstraat

Bouwgeschiedenis: In de Sleephellingstraat zijn negen historische panden gerenoveerd tot veertien zgn. passiefwoningen. Het is het eerste renovatieproject waarbij een energielabel A++ is gerealiseerd. Een voorbeeldproject dat toont dat marktpartijen door intensieve samenwerking zeer energiezuinig kunnen (ver)bouwen. Per pand zijn drie woningen samengevoegd tot twee. Een benedenwoning van drie verdiepingen en een bovenwoning van twee. De woningen hebben een hoog wooncomfort, liggen op een mooie locatie en het energieverbruik ligt gemiddeld 73% lager dan een vergelijkbare woning met energielabel A. Alle woningen zijn koopwoningen.

Stedenbouwkundige context: De bebouwing op het  Noordereiland valt onder een beschermd stadsgezicht. Bij de renovatie mocht de voorgevel niet worden veranderd. Het bouwvolume is op de dakverdieping vergroot, maar dat is niet zichtbaar vanaf de straat.

Ontsluiting: Iedere woning heeft een eigen entree aan de straat en een berging op het achterterrein.

Aantal kamers en woonoppervlakte: De benedenwoning van 118 m2 heeft vijf kamers over drie verdiepingen en een tuin. De bovenwoning van 85 m2 op de derde en vierde verdieping heeft drie kamers en een dakterras.
Constructie/materiaalgebruik: De oorspronkelijke constructie is niet gewijzigd. De woningscheidende vloer is echter wel brandwerend gemaakt. Er is gekozen voor een renovatie volgens het doos-in-woning principe. De authentieke voorgevels zijn zorgvuldig gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke ramen zijn hersteld en behouden. De voorgevel is aan de binnenzijde voorzien van een 30 cm dikke geïsoleerde voorzetwand en de achtergevel is aan de buitenzijde voorzien van 35 cm isolatie en sierpleister. De woningen zijn uitgerust met zonneboilers, hoogrendementsketels en WTW-installaties. MV

 

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 2008
  • Aantal: 14
  • Adres: Sleephellingstraat
  • Oppervlakte: 85m2 - 118m2
  • Architect: Villanova Architecten
  • Cliënt: Woonstad
  • Aannemer: BAM Volker
  • Wijk: Noordereiland
  • Project ID: 5.2008.2
  • Periode: Periode 5
  • Noordereiland

    Door het graven van de Koningshaven (1868-1876) werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het Noordereiland. Via de Willemsbruggen en de Koninginnebrug is dit kunstmatige eiland met de stad verbonden. Het Noordereiland is ongeveer 1,3 kilometer lang en 100 meter breed.

    Lees meer over de wijk Noordereiland

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 03
01 / 03