Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
ÉÉN BLOK STAD

ÉÉN BLOK STAD

Bouwgeschiedenis:  De Zwaerdecroon- en Snellinckstraat zijn lange, brede straten die aan het begin van de twintigste eeuw een gesloten bouwblok vormden. Ze liggen parallel aan de Nieuwe Binnenweg in het zuiden van Middelland en hebben een ruim binnenterrein met diepe tuinen behorend tot de benedenwoningen. Het hoogteverschil tussen de straat en de tuin is opgevangen in de beganegrondwoningen en het souterrain. De bovenwoningen hadden oorspronkelijk een gedeelde opgang vanaf de straat. De eigenaar Woonstad heeft met ERA Contour het plan ontwikkeld voor behoud van de panden door deze individueel te verkopen en samen met de kopers op te knappen. Daarbij werd het casco met de kozijnen en de centrale installaties (van de huurders) integraal opgeknapt en konden bewoners zelf, of met een gekozen architect, de inrichting bepalen. In 2007 is een modelwoning ingericht en in korte tijd waren er meer dan tweehonderd aanmeldingen van geïnteresseerden. Met deze opzet is de sloop van het blok voorkomen. In 2009 is begonnen met de verbouwing van de Snellinckstraat. Een deel van de huurders is teruggekeerd in de straat. Het oude casco met hedendaagse bouwkundige oplossingen en inrichting levert bijzondere contrasten op. Onder dezelfde naam zijn vergelijkbare projecten opgezet, ook in Amsterdam.

Stedenbouwkundige context: De voor- of achtergevel van de panden zijn op op het zuiden georiënteerd. Enkele bewoners hebben dit aangegrepen om een groot dakterras te maken. In verhouding tot de diepte zijn de verdiepingen smal; aan de voorzijde een meter smaller i.v.m. de trap. Veel bewoners hebben de ruimte en lichtinval verbeterd door vides aan te brengen.

Woonoppervlakte: Variërend van 59 tot 300 m2.
Constructie: Metselwerk  met houten vloeren en pannendaken. Bij de cascorenovatie (fundering+schil) is in ieder pand ruim 4 ton geïnvesteerd en 25.000 euro per woonlaag voor de afbouw.

Gewonnen prijzen: In 2007 won ERA Contour de Marketing Jaarprijs met het concept voor Een Blok Stad. De jury roemde ‘het lef om te investeren in een slechte wijk’. Na oplevering won het project in 2012 zowel van de jury als het publiek de Rotterdamse architectuurprijs, met als belangrijkste reden ‘het antwoord dat het project biedt op de veelheid aan eisen die deze tijd stelt aan wonen in de stad’. LvZ

___
Referenties:
website eenblokstad.nl (oa rapport SEV mei 2012) 
website HParchitecten

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 2011
  • Aantal: 99
  • Adres: Zwaersdecroonstraat, Snellinckstraat
  • Oppervlakte: 59m2 - 300m2
  • Architect: Bewoners i.s.m. HP architecten
  • Cliënt: Woonstad, ERA Contour en bewoners
  • Aannemer: TBI (casco), diverse aannemers
  • Wijk: Middelland
  • Project ID: 6.001
  • Periode: Periode 6
  • Middelland

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Middelland

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 03