Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Energiezuinige woningen DWL-terrein

Energiezuinige woningen DWL-terrein

Bouwgeschiedenis: Het voormalige drinkwaterleidingterrein is in 1977 in onbruik geraakt en door de gemeente Rotterdam herontwikkeld tot woonwijk. In eerste instantie werd er gedacht aan recreatief gebruik en zelfs een pretpark. Naast nieuwbouw zijn bestaande gebouwen getransformeerd naar woongebouwen. Het dak van de voormalige reinwaterkelders lag circa 5 meter boven het maaiveld. Oorspronkelijk werden deze gebruikt voor opslag van gezuiverd water. De gemetselde kelders werden bij de transformatie gebruikt als de fundering voor 3 stroken woningen, ontworpen door Van Ringen.  

Stedenbouwkundige context: Vanwege de gunstige ligging, hoog en gericht op het zuiden, is bij het ontwerp de zuidgevel aangemerkt als zonnecollector. De gevelafwerking bestaat voor 70% uit zonnecellen en is uit het lood geplaatst om het energierendement te vergroten. Met dat uitgangspunt is het hele project uitgewerkt en lopen bijvoorbeeld de gevels aan de noordzijde trapsgewijs af om de zon in de voortuin te ontvangen. De zuidzijde van het bouwblok grenst aan de Maaskade waar een kleine jachthaven is gesitueerd.

Ontsluiting: De drie stroken met woningen zijn alleen te voet te bereiken via het middenpad. Aan deze noordzijde ligt de voortuin. De parkeerplaats ligt op loopafstand.
Woonoppervlakte: 105 m2.
Constructie: Houtskeletbouw op bestaande kelders, waardoor fundering overbodig was. LvZ

___
Referenties:
boek DWL-terrein

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1983
  • Aantal: 66
  • Adres: Waterwerk (helemaal)
  • Oppervlakte: 105m2
  • Architect: Ringen, J. van
  • Cliënt: Wilma Bouw
  • Aannemer: Wilma Bouw
  • Wijk: De Esch (DWL-terrein)
  • Project ID: 4.1983.4
  • Periode: Periode 4
  • De Esch (DWL-terrein)

    De C.B.S wijk De Esch bestaat uit zeer verschillende delen. Het gebied ligt langs de Nieuw Maas ten zuiden van de drukke oostelijke uitvalsroute (Maasboulevard/Abram van Rijckevorselweg) en loopt vanaf de Oude Plantage tot aan de Brienenoordcorridor. Dwars door het gebied loopt de hoge Deltadijk. Aan de oostzijde bevindt zich de oorspronkelijke polder De Esch met een aantal boerderijen, een natuurgebied en wat bedrijvigheid langs de rivier. Verder zijn er stadsrandfuncties zoals sportvelden, volkstuinen, een openluchtzwembad, de marinierskazerne, de joodse begraafplaats, het bedrijventerrein Autostrada en het nieuwe drinkwaterleidingbedrijf. Maar in dit kader is vooral de woonwijk op het voormalige DWL-terrein van belang.

    Lees meer over de wijk De Esch (DWL-terrein)

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01