Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Gerdesiaweg II

Gerdesiaweg II

Bouwgeschiedenis: In de Tweede Wereldoorlog werd het gebied rond de kruising Gerdesiaweg/Willem Ruyslaan verwoest. Gedurende de wederopbouw in de jaren vijftig werden lange blokken langs hoofdverkeersassen en portiekflats werden rond binnenhoven gebouwd. Het gebied langs de Gerdesiaweg werd – als opvolger van de vooroorlogse Nieuwe Plantage – oorspronkelijk als groengebied gepland. Desondanks kreeg het gebied met de aanleg van de metrolijn in Rotterdam in de jaren zeventig de bestemming woningbouw. De weg werd verlegd en het gebied boven de metrolijn moest onbebouwd blijven. Het plan van Rijnboutt ontstond in samenwerking met de projectgroep Kralingen en bewoners en werd in het kader van de stadsvernieuwing gerealiseerd. Er kwamer zes bouwblokken in de voor die tijd typische, kleinschalige architectuur. Het opvallenste onderdeel van het project – het poortgebouw – is een latere toevoeging gedurende het ontwerpproces; door aanpassingen van het woningbouwprogramma moesten naast de 255 woningwetwoningen nog 50 HVAT-eenheden (Huisvesting Van Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens) worden gerealiseerd. Rijnboutt voegde het extra programma boven de twee geplande L-vormige gebouwen toe, die tevens een hofje vormen.  Alle woningen hebben een centrale natte kern met badkamer, toilet en cv. Erom heen zijn de in elkaars verlengde gelegen open keuken en woonkamer en de twee slaapkamers gesitueerd. Afhankelijk van het type wordt de woning nog met een of twee slaapkamers (gelegen naast het centrale trappenhuis) uitgebreid. Alle woningen hebben een terras of balkon.

Stedenbouwkundige context: Het ensemble bestaat uit het U-vormige poortgebouw en een recht blok langs de Gerdesiaweg en drie gebouwen die op het terrein van het oude wegtracé werden gerealiseerd. Deze laatste werden in het plan opgenomen om een betere structuur in de bestaande losse bebouwing te brengen.

Ontsluiting: Alle woningen hebben hun entreedeur in het portiek. De HVAT-eenheden worden via een trappenhuis (met lift) en een binnenliggende gang met vides, trappen en bruggen – met daarboven een lichtstraat – ontsloten.

Voorzieningen: Alle woningen hebben een centrale natte kern met badkamer, toilet en cv. Eromheen zijn de in elkaars verlengde gelegen open keuken en woonkamer en de twee slaapkamers gesitueerd. Afhankelijk van het type wordt de woning nog met een of twee slaapkamers gesitueerd. Afhankelijk van het type wordt de woning nog met een of twee slaapkamers (gelegen naast het centrale trappenhuis) uitgebreid. Alle woningen hebben een terras of balkon.

Aantal kamers: Het aantal kamers varieert: Er zijn een- en tweekamerappartementen (HVAT-eenheden), drie-, vier-, vijfkamerwoningen en zeskamer-maisonnettes.
Woonoppervlakte: De oppervlakte varieert van 24 m² voor de eenkamer appartementen tot 126 m² voor de maisonnettes.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De gebouwen werden gebouwd van prefab betonnen wanden en vloeren, rode en gele bakstenen gevels, blauwe kozijnen en gele houten erkers met roze boogjes boven de ramen. Deze extra’s waren mogelijk door een ver uitgevoerde standaardisatie van zowel de woningtypologiën als het materiaalgebruik. In het poortgebouw werden zelfontworpen suskasten en isolatieglas toegepast welke de woningen tegen geluidsoverlast beschermden.
Renovatie: Een grote onderhoudsbeurt heeft plaatsgevonden. JG

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1983
  • Aantal: 305
  • Adres: Van Traaplaats 7-29, Gerdesiaweg 14-94, Ringersplaats e.o.
  • Oppervlakte: 24m2 - 126m2
  • Architect: Rijnboutt, K. (Architectengroep Loerakker Rijnboutt Ruijssenaars)
  • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
  • Aannemer: Volker Bouwmaatschappij
  • Wijk: Kralingen West
  • Project ID: 4.1983.1
  • Periode: Periode 4
  • Kralingen West

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03