Bouwgeschiedenis: Dit project (ontworpen in 1942) is één van de eerste voorbeelden van wederopbouw woningarchitectuur. De voorgevel heeft een open karakter met grote glaspartijen aan de woonkamer overgaande in het balkon. Samen met het doorlopende dakterras en het dakoverstek geeft dit een fraai reliëf aan de voorgevel. Door het souterrain zijn de benedenbalkons vrij van de straat. De middenbeuk ligt terug: dit markeert de portiekingang . De achter- en kopgevels zijn sober. Het hoekblokje aan de Frits Ruysstraat heeft een zadeldak.
Stedenbouwkundige context: Het blok vormt een afsluiting aan de Gerdesiaweg van het achtergelegen scholencomplex, parkje en woningbouw, vanaf de Frits Ruysstraat tot de Wollefoppenstraat en een tweede blokje tot de Vredenoordkade.
Ontsluiting: Portiekwoningen, met het trappenhuis aan de achtergevel en de hoofdingang aan de straatzijde.
Voorzieningen: De bergingen bevinden zich in het souterrain. Het hoekblok met de Frits Ruysstraat heeft winkels op de begane grond.
Aantal kamers: Er zijn drie- en vierkamerwoningen. De brede beuk heeft een schuifwand tussen slaap- en woonkamer. De smalle beuk heeft alle sanitair: keuken, douche en wc. Aan de achtergevel is een loggia, toegankelijk vanuit keuken en woonkamer. Alle ruimten zijn vanuit de hal bereikbaar.
Woonoppervlakte: Afwisselend 65 voor de drie- en 75 m2 voor de vierkamerwoning d.m.v. de toepassing van een wisselbeuk vóór het trappenhuis.
Constructie: Opgebouwd met de toen beschikbare materialen zoals: baksteen, bimsbetonblokken, betonnen vloerbalken met houten vloeren en glas.
Renovatie: Het complex is in de jaren tachtig gerenoveerd; vanwege de isolatiebehoefte is toen besloten alle buitengevels te voorzien van stucwerk op buitenisolatie, een gedaanteverandering die het open karakter niet heeft aangetast. De woningen worden thans te koop aangeboden maar zijn opnieuw aan onderhoud toe. Hopelijk volgt voor dit complex de monumentenstatus. AvW