Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Gerdesiaweg

Gerdesiaweg

Bouwgeschiedenis: Dit project (ontworpen in 1942) is één van de eerste voorbeelden van wederopbouw woningarchitectuur. De voorgevel heeft een open karakter met grote glaspartijen aan de woonkamer overgaande in het balkon. Samen met het doorlopende dakterras en het dakoverstek geeft dit een fraai reliëf aan de voorgevel. Door het souterrain zijn de benedenbalkons vrij van de straat. De middenbeuk ligt terug: dit markeert de portiekingang . De achter- en kopgevels zijn sober; het hoekblokje aan de Frits Ruysstraat heeft een zadeldak. Er zijn drie- en vierkamerwoningen, respectievelijk 65 en 75 m2 d.m.v. de toepassing van een wisselbeuk vóór het trappenhuis. De brede beuk heeft een schuifwand tussen slaap- en woonkamer. De smalle beuk heeft alle sanitair: keuken, douche en wc. Aan de achtergevel is een loggia, toegankelijk vanuit keuken en woonkamer. Alle ruimten zijn vanuit de hal bereikbaar.

Stedenbouwkundig:
Het blok vormt een afsluiting aan de Gerdesiaweg van het achtergelegen scholencomplex, parkje en woningbouw, vanaf de Frits Ruysstraat tot de Wollefoppenstraat en een tweede blokje tot de Vredenoordkade.

Ontsluiting:
Portiekwoningen, met het trappenhuis aan de achtergevel en de hoofdingang aan de straatzijde.

Voorzieningen: De bergingen zijn in het souterrain. Het hoekblok met de Frits Ruysstraat heeft winkels op de begane grond.

Constructie: Opgebouwd met de toen beschikbare materialen zoals: baksteen, bimsbetonblokken, betonnen vloerbalken met houten vloeren en glas.
Renovatie: Het complex is in de jaren tachtig gerenoveerd; vanwege de isolatiebehoefte is toen besloten alle buitengevels te voorzien van stucwerk op buitenisolatie, een gedaanteverandering die het open karakter niet heeft aangetast. De woningen worden thans te koop aangeboden maar zijn opnieuw aan onderhoud toe. Hopelijk volgt voor dit complex de monumentenstatus. AvW

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1946
  • Adres: Gerdesiaweg 347-505
  • Oppervlakte: 50m2 - 67m2
  • Architect: Brinkman en Van den Broek
  • Cliënt: Dienst Volkshuisvesting
  • Aannemer: Jansen, Th.
  • Wijk: Kralingen West
  • Project ID: 3.1946.1
  • Periode: Periode 3
  • Kralingen West

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 04