Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Gestapelde Laagbouw

Gestapelde Laagbouw

Bouwgeschiedenis: In de jaren zeventig gaven opdrachtgevers wat meer gehoor aan de wensen van de bevolking, die een voorkeur heeft voor eengezinswoningen. Om toch een redelijke dichtheid te bereiken tegen acceptabele kosten werden twee soorten oplossingen ontwikkeld: smallere eengezinswoningen en gestapelde woningen met de karakteristiek van eengezinswoningen, zoals in het hier gedocumenteerde project. Maisonnettes dus, met een tuin op de begane grond en met een ruim terras op de verdieping. De woningen hebben een (open) keuken aan de straat- of galerijkant. De beganegrondwoning heeft een slaapverdieping met drie kamers; een deel van de woningen op de tweede verdieping heeft een slaaplaag met twee kamers, een ander deel (hier gedocumenteerd) heeft een derde verdieping met een slaapkamer en een zolder. De woningen zijn 5,40 meter breed.

Stedenbouwkundige context: Behalve aan eengezinswoningen groeide ook de behoefte aan een zekere mate van kleinschaligheid en herkenbaarheid van de individuele woning. Dat leidde tot verkavelingen met gedifferentieerde blokvormen en hoeken van 45 graden. De grote dichtheid leidde ook tot bijzondere parkeeroplossingen. Er zijn weinig doorgaande straten, waardoor het spelen op straat betrekkelijk veilig is.

Ontsluiting: Om de bewoners van de bovenwoningen nog meer een straatgevoel te geven zijn de galerijen vaak doorgetrokken naar andere blokken.

Voorzieningen: Geen bijzondere voorzieningen. De bergingen staan soms in de achtertuin en soms aan de straatzijde, waardoor ook de buitenruimte kleinschalig is.

Aantal kamers: Drie- en vierkamerwoningen.
Woonoppervlakte: De oppervlakte van de gedocumenteerde woning bedraagt  105 m2.
Constructie: Gewapend betonnen bouwmuren en vloeren, bakstenen gevels met geprefabriceerde betonnen balkons en galerijen en houten kozijnen; bakstenen schuurtjes. FH

 

 • Type: Meergezins: galerijwoning
 • Jaar: 1979
 • Aantal: 188
 • Adres: Toulondreef 13-51 e.o.
 • Oppervlakte: 105m2
 • Architect: Wijk, Van en Gelderblom
 • Cliënt: Havensteder
 • Aannemer: Wijnen B.V., Van
 • Wijk: Oosterflank
 • Project ID: 4.1979.1
 • Periode: Periode 4
 • Oosterflank

  Oosterflank is gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit een combinatie van eengezinswoningen en voornamelijk lage appartementencomplexen, die in een hoge dichtheid zijn gebouwd. De wijk is ontsloten door de metro met de haltes Oosterflank en Alexander. Station Alexander is tevens een NS Intercity station. In de wijk Oosterflank bevindt zich het grootste winkelgebied van Rotterdam, winkelcentrum Alexandrium, met 213 verschillende winkels.

  Lees meer over de wijk Oosterflank

 • Periode 4

  Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 04