Bouwgeschiedenis
In augustus 2014 vonden Ferry in t’ Veld en Nina Aalbers een onbebouwde plek in de Gouvernestraat. “Daarna hebben we twee jaar intensief gewerkt om van een leeg stukje grond naar een ingewikkelde bouwplaats midden in de stad tot een opgeleverd huis te komen. Naast het ontwikkelen, ontwerpen en bezuinigen hebben we ook de bouwbegeleiding en communicatie met de omwonenden op ons genomen.“
Stedenbouwkundige context
De Gouverneur is een nieuw woonhuis tussen bestaande gebouwen in de Gouvernestraat in het Oude Westen. In deze straat is een rijkdom aan Nederlandse architectuur uit 1850 tot 2016 te vinden. Door de bouwhoogte en de metselwerkgevel is het huis ingepast in haar omgeving. Van binnen is het ruimtelijk en licht. Het project is een resultaat van het initiatief ‘Klein en Fijn’ van de gemeente Rotterdam, dat kleinschalige ontwikkelingen in de bestaande stad mogelijk maakt. Door deze invullingen is het mogelijk om de stad te verdichten zonder te slopen, en om zo de stedenbouwkundige structuur te verbeteren. Het woonhuis is een eigentijdse nieuwkomer, maar wordt met de bakstenen gevel en brede houten voordeur onderdeel van de straat. Het metselwerkverband verwijst naar zowel voor- als naoorlogse architectuur. Het verdubbelde kettingverband eindigt boven in het gebouw met terug liggende stenen, die een moderne gevelbeëindiging vormen
Ontsluiting
De woning heeft een eigen ingang aan de Gouvernestraat. De woning is vier etages hoog en heeft drie trappen. Het uitzicht op de straat, de binnenplaats en de naastgelegen doorgang is per verdieping anders.
Woonoppervlakte
De afmetingen van de kavel zijn beperkt. De binnenmaat van een verdieping is 4x8m. Elke verdieping is een kamer en het gebruik daarvan is verwisselbaar.
Constructie/Materiaalgebruik
De toegepaste baksteen is gemaakt van 22.830 kg bouwafval. Het is de eerste keer dat deze soort baksteen is toegepast als gevelmateriaal. Bij het verwerken van de stenen is zo min mogelijk afval geproduceerd: uit één volle steen zijn twee gezaagde stenen gehaald en afwijkende formaten zijn op maat gemaakt. Het gladde oppervlak van deze stenen reflecteert het licht steeds anders en verraadt daarmee de samenstelling van de stenen: bouwafval zoals steen, glas en keramiek. Doordat de betonnen stabiliteitswanden en vloeren in het zicht blijven is de draagstructuur duidelijk leesbaar. Op de begane grond ligt de funderingsbalk boven op de vloer, en fungeert als zitplaats.
Tijdens de bouw is sterk ingezet op duurzaamheid. 26% van het steenachtig materiaal is circulaire baksteen. Verder zijn de vloeren dunner uitgevoerd, zijn er minder scheidingswanden aangebracht en minder afwerking.