Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Gouvernestraat

Gouvernestraat

Bouwgeschiedenis

In augustus 2014 vonden Ferry en Nina een onbebouwde plek in de Gouvernestraat. “Daarna hebben we 2 jaar intensief gewerkt om van een leeg stukje grond, naar een ingewikkelde bouwplaats midden in de stad, tot een opgeleverd huis te komen. Na het initiatief nemen, ontwikkelen, ontwerpen en bezuinigen, hebben we ook de bouwbegeleiding en communicatie met de omwonenden op ons genomen.”

Stedenbouwkundige context

De Gouverneur is een nieuw woonhuis tussen bestaande gebouwen in de Gouvernestraat in het Oude Westen van Rotterdam. In deze straat is een rijkdom aan Nederlandse architectuur uit 1850 tot 2016 te vinden. Het is door de bouwhoogte en de metselwerk gevel een neutrale inpassing in haar omgeving en van binnen verrassend ruimtelijk en licht. Het project is een resultaat van het ‘Klein en Fijn’ initiatief van de gemeente Rotterdam, dat kleinschalige ontwikkelingen in de bestaande stad mogelijk maakt. Door deze invullingen is het mogelijk om de stad te verdichten zonder te slopen, en om de stedenbouwkundige structuur te verbeteren.

Het woonhuis is een eigentijdse nieuwkomer, maar wordt met de bakstenen gevel en brede houten voordeur onderdeel van de straat. Het metselwerkverband verwijst naar zowel voor- als naoorlogse architectuur. Het verdubbelde kettingverband eindigt boven in het gebouw met terugliggende stenen, die een moderne gevelbeëindiging vormen.

Ontsluiting

De woning heeft een eigen ingang aan de Gouvernestraat. De woning is 4 etages hoog en heeft 3 trappen. Het uitzicht op de straat, de binnenplaats en de naastgelegen doorgang is per verdieping anders en zorgt voor leuke ontmoetingen en voor een ruimtelijk gevoel in een smal gebouw tussen de gebouwen.

Woonoppervlakte

De afmetingen van het kavel zijn beperkt. De binnenmaat van een verdieping is 4x8m. Elke verdieping is een kamer en het gebruik daarvan is uitwisselbaar.

Materiaalgebruik & constructie

De toegepaste baksteen is gemaakt van 22.830 kg bouwafval. Er is 22.830 kg afval geupcycled met dit project. Het is de eerste keer dat deze baksteen is toegepast als gevelmateriaal. Bij het verwerken van de stenen is ook gelet om zo min mogelijk afval te produceren: uit 1 volle steen zijn twee gezaagde stenen gehaald en afwijkende formaten zijn op maat gemaakt. De gladde oppervlakte van deze stenen reflecteert het licht anders en verraadt de samenstelling van de stenen: bouwafval zoals steen, glas en keramiek. Daarmee is het afval in de stenen de decoratie van het huis.  Doordat de betonnen stabiliteitswanden en vloeren in het zicht blijven is de draagstructuur duidelijk leesbaar. Op de begane grond ligt de funderingsbalk boven op de vloer, en fungeert als rand om op te zitten.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is meer dan een laag huishoudelijk energieverbruik realiseren. De verspilling van energie en materiaal tijdens de bouw, bij het produceren van bouwproducten en bij het slopen van bouwwerken is minder zichtbaar maar aanzienlijk. Circa 40% van het afval dat we in Nederland produceren is bouwafval. 26% van het steenachtig materiaal in het huis is circulaire baksteen. Door minder materiaal te gebruiken is er ook minder transport, minder verwerking en minder afval. Bij het ontwerp van dit huis is daarom gekozen voor dunne vloeren, minder scheidingswanden en minder afwerking.

  • Type: Eengezins: herenhuis
  • Jaar: 2016
  • Adres: Gouvernestraat 93
  • Oppervlakte: 128m2
  • Architect: Architectuur Maken
  • Cliënt: Nina Aalbers & Ferry in ‘t Veld,Particulier
  • Aannemer: Koelman Bouw B.V.
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 6.x
  • Periode: Periode 6
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 02
Begane grond 1 e verdieping 3 e verdieping 0 5 10 20 N woningplattegrond Gouvernestraat, Rotterdam keuken 2 e verdieping 8800 mm 7940mm 4800mm 3200 mm 2125mm 1910 mm 4650 mm 4120 mm woonkamer slapen slapen balkon 4650 mm 4120 mm 8800 mm 7940mm 4650 mm 4120 mm 5270 mm 4550 mm badk. badk. 0 5 10 20 N situatie Gouvernestraat, Rotterdam Gouvernestraat Gaffeldwarsstraat