Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Gouvernestraat

Gouvernestraat

Bouwgeschiedenis: Begin jaren zeventig waren er felle discussies over de bestemming van het Oude Westen. Er circuleerden diverse plannen voor grootschalige nieuwbouw met cityfuncties en luxe hoogbouwappartementen, waarvoor de bestaande bebouwing gesloopt moest worden. De bewoners van het Oude Westen verzetten zich hiertegen in de Actiegroep het Oude Westen. Na jarenlange strijd wist deze te bereiken dat alleen slechte woningen zouden worden gesloopt en vervangen en het merendeel van de woningen zou worden gerenoveerd. Er werd een nieuw bestemmingsplan opgesteld, waarin de woonbestemming werd vastgelegd. De allereerste nieuwbouw in dit proces was dit project in de Gouvernestraat, dat later werd uitgebreid met de Diergaardesingel.

Stedenbouwkundige context:
Het betreft hier twee tegenover elkaar gelegen bouwblokken. Om de lange smalle straat te onderbreken, speelruimte te creëren en ook het parkeren op te lossen, is de straat ter plaatse van de blokken verbreed. Gekozen werd voor vier lagen aansluitend op de bestaande gevelwand en voor maisonnettes, dit in verband met continuarbeiders die overdag moeten slapen .De stille ligging van de slaapkamers is bereikt door twee maisonnettes omgekeerd op elkaar te zetten zodat slaapkamers op eerste en tweede verdieping aan elkaar grenzen en ook alle slaapkamers aan de achterzijde te plaatsen. De woonkamers liggen over de volle breedte aan de straat; op de derde verdieping met een fraaie erker, op de begane grond zijn hier vaste puien met bloembakken. Deze wijziging houdt verband met de sociale veiligheid. Er zijn onderdoorgangen in het bouwblok naar een gemeenschappelijk binnenterrein en het wijkpark.

Ontsluiting:
De ontsluiting is bijzonder: vier markant gevormde trappenhuizen zijn in de straat los van het blok geplaatst en geven toegang tot een brede galerij op de eerste en de tweede etage. De woningentree is via een loggia naar de eetkeuken. Van daaruit is er een inpandige trap naar de woonkamer, een verdieping naar beneden respectievelijk naar boven. In de trapzone liggen ook de sanitaire ruimtes en c.v.

Voorzieningen: Parkeren vindt in de straat plaats; bij het blok aan de Diergaardesingel is een oude fabriekskelder hergebruikt als parkeerruimte.

Aantal kamers/woonoppervlakte:  Voor het merendeel driekamerwoningen met woonkeuken en enkele bejaarden- en invalidenwoningen. De oppervlakte varieert van 75 m2 tot 95 m2.
Constructie: De draagstructuur is opgetrokken in gietbouw beton, de gevels zijn gemetseld in baksteen. AvW

 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1980
  • Aantal: 150
  • Adres: Gouvernestraat 31-47 en 12-42
  • Oppervlakte: 75m2 - 95m2
  • Architect: Studio 8
  • Cliënt: Stichting Volkswoningen
  • Aannemer: Muys en de Winter (MUWI)
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 4.1980.1
  • Periode: Periode 4
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01