Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Groenendaal

Groenendaal

Bouwgeschiedenis: Het particuliere woningbouwblok aan de Groenendaal bevat luxe drie- en vierkamer middenstandswoningen. Een centrale ingangspartij aan de Groenendaal biedt entree tot de trappenhuizen en 2 liften. De flatwoningen worden via open galerijen aan de achterzijde ontsloten. In het complex bevinden zich 45 vier- en 35 driekamerwoningen. Met schuifdeuren kan de woonkamer worden gesplitst; het kleinere vertrek dat ontstaat, grenst aan een deels inpandig balkon. Aan de galerij liggen keuken en 1 of 2 slaapkamers. De voorgevels van de bovenste verdieping liggen terug waardoor deze woningen een balkon langs de gehele woonkamer hebben, onder een luifel van betonnen schoepen. Op de kopse kanten van het complex liggen de kleinere driekamerwoningen. De woonkamers liggen aan de zuidgevel, met boven de vensterpartijen metalen roosters als zonwering. De balkons hebben windschermen van draadglas.

Stedenbouwkundige context: Het U-vormige complex beslaat de gehele straatwand tussen Goudsewagenstraat en Kipstraat en telt 6 verdiepingen. De korte uitlopers zijn lager; 3 en 5 verdiepingen. Langs de winkels op de begane grond loopt een doorgaande luifel. Laden en lossen gebeurt aan de achtergelegen expeditiestraat.

Voorzieningen: Aan de expeditiestraat liggen 15 garageboxen en de bergingen. Het gebouw is aangesloten op stadsverwarming. Alle woningen werden bij oplevering voorzien van een Bruynzeelkeuken met koelkast en waren gestoffeerd met parket en linoleum. Noemenswaardig is de emmerlift waarin de vuilnisemmer werd gehangen die beneden door de conciërge op straat werd gezet.

Woonoppervlakte: 91 m2.

Constructie: De flat heeft Cusvellervloeren met op de eerste 3 bouwlagen massieve betonwanden en daarboven gemetselde woningscheidende wanden. Het trappenhuis is bekleed met terrazzo en marmer. De gevels zijn van lichtgele steen op de verdiepingen; de gevelbekleding van de winkels bestaat uit glasmozaïek. JvG

___
Referenties:
Bouwkundig Weekblad 1956 p. 1
cdrom Wederopbouw Rotterdam 1940/1965, 1996

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1955
  • Aantal: 80
  • Adres: Groenendaal 47-225
  • Oppervlakte: 91m2
  • Architect: Maaskant, H.
  • Cliënt: Willemsen, Gebr. P. en H.
  • Aannemer: Willemsen, Gebr. P. en H.
  • Wijk: Stadsdriehoek
  • Project ID: 3.1955.1
  • Periode: Periode 3
  • Stadsdriehoek

    Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

    Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01