Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hattasingel

Hattasingel

Bouwgeschiedenis: De ligging aan een park vroeg om een representatief ontwerp van een speciaal woningtype met voldoende volume. Het zijn royale woningen van vier lagen (drie lagen op souterrain), een in Rotterdam weinig voorkomend woningtype. Er zijn 52 woningen in vijf blokken. Het entreeniveau met de hal en de naastliggende eetkeuken ligt op circa 1,60 meter. boven de straat, wat optimaal uitzicht biedt over het park. De aan de achterzijde gelegen hoge woonkamer ligt 0,80 meter. lager en heeft een brede glaspui aan de tuin. Vanuit de hal lopen trappen door naar het souterrain en de slaapverdiepingen met een vide boven de voordeur. Er zijn vier royale (slaap-)kamers. Op de eerste verdieping is een grote badkamer met bad, douche en apart toilet; op de tweede verdieping geen sanitair. De verdiepingen zijn aan de achterzijde terrasvormig ruim drie meter teruggebouwd; deze terrassen zijn vanuit de woning echter niet toegankelijk. Sommige bewoners hebben dit later wel uitgevoerd. De eindwoningen hebben aan de woonkamer een flinke uitbouw met een plat dak.

Stedenbouwkundige context: De wijk Prinsenland is gerealiseerd in de jaren negentig. Tussen deze wijk en Het Lage Land ligt het Prinsenpark met de begraafplaats Oud-Kralingen. Aan deze grote groene ruimte ligt o.a. de Hattasingel, die de afsluiting vormt van de achtergelegen woonbebouwing.

Ontsluiting:
Anders dan bij een ‘drive-in-woning’ is hier de garage half in de grond via een hellingbaan bereikbaar; de voordeur via een lange luie buitentrap.

Woonoppervlakte en aantal kamers: De woning heeft vijf kamers en een oppervlak van circa 175 m2.
Constructie: Dubbele woningscheidende wanden van kalkzandsteen met spouw. De vloeren bestaan uit prefab betonelementen. De gevels zijn van baksteen met houten kozijnen, grote glaspuien, panelen en houten delen. AvW

  • Type: Eengezins: herenhuis
  • Jaar: 1994
  • Aantal: 52
  • Adres: Hattasingel 44-128
  • Oppervlakte: 175m2
  • Architect: Ven, P. van der
  • Cliënt: Maasstede
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Prinsenland
  • Project ID: 5.1994.3
  • Periode: Periode 5
  • Prinsenland

    Het noorden van de wijk Prinsenland is tegelijk met het Lage Land gebouwd in de jaren zestig. De rest van de wijk is in verschillende deelplannen gerealiseerd in de jaren negentig. Bij de nieuwbouw is het bestaande patroon van polderwegen gehandhaafd.

    Lees meer over de wijk Prinsenland

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 02