Bouwgeschiedenis: Dit pand heeft de traditionele opbouw van een herenhuis met een zone van ongeveer 4 meter breed voor de belangrijkste kamers en een smallere van ongeveer 2,5 meter breed voor onderdelen als ingang, gangen en trappen, toiletten en meer ondergeschikte vertrekken. De begane grond is iets opgetild ten opzichte van het straatniveau om inkijk te voorkomen en om ruimte te bieden aan een kelderverdieping. Aan de achterzijde bieden tuintrapjes toegang tot de lager gelegen tuin.
Stedenbouwkundige context: In navolging van het ‘waterproject’ van zijn voorganger Rose gaf stadsplanner G.J. de Jongh structuur aan de westelijke uitbreidingen met onder andere de Heemraadssingel als aantrekkelijke woonlocatie voor meer welgestelde Rotterdammers. De Heemraadssingel is sinds 2014 beschermd stadsgezicht. In de nabije omgeving werden ook straten met middenstandswoningen en arbeiderswoningen ontwikkeld, in breedte afnemend met de prijsklasse. De gemeente bepaalde de kavelbreedtes en de terreindieptes; doorgaans werden de kavels uitgegeven aan (kleine) ontwikkelaars die panden voor de verkoop realiseerden.
Voorzieningen: Een keuken, een badkamer, een kelder en een zolderruimte, en op elke verdieping een toilet. Verder een kleine voortuin (2 meter diep) en een ruime achtertuin (32 meter diep).
Woonoppervlakte: Ongeveer 300 m2 (zonder de kelders)
Aantal kamers: Twee woonkamers en zeven slaapkamers.
Constructie: Bakstenen bouwmuren en gevels; houten balklagen met een balksteunende tussenmuur; houten kozijnen. De bakstenen voorgevel is rijk gedecoreerd met natuurstenen elementen.
Renovatie: De standaardsituatie is meestal een kelder onder de smalle beuk, over de gehele diepte, en een kruipkelder onder de woonkamers. In dit geval is (waarschijnlijk in de jaren dertig) de kelder onder de brede beuk uitgediept; in 1955 is in het voortuintje een aparte kelderingang gemaakt. Bij latere verbouwingen zijn het balkon op de erker en de loggia op de eerste verdieping verwijderd. Het pand is sinds 2012 weer in gebruik als woning, maar heeft ook dienst gedaan als praktijkwoning en als dagverblijf. FH
___
referenties:
Gerard Peet – Burgermansgepruts. 100 jaar Heemraadssingel, 1900-2000, Stichting Historische Publicaties Roterodamum 2000