Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Herenhuis Heemraadsingel

Herenhuis Heemraadsingel

Bouwgeschiedenis: Dit pand heeft de traditionele opbouw van een herenhuis met een zone van ongeveer 4 meter breed voor de belangrijkste kamers en een smallere van ongeveer 2,5 meter breed voor onderdelen als ingang, gangen en trappen, toiletten en meer ondergeschikte vertrekken. De begane grond is iets opgetild ten opzichte van het straatniveau om inkijk te voorkomen en om ruimte te bieden aan een kelderverdieping. Aan de achterzijde bieden tuintrapjes toegang tot de lager gelegen tuin.

Stedenbouwkundige context: In navolging van het ‘waterproject’ van zijn voorganger Rose gaf stadsplanner G.J. de Jongh structuur aan de westelijke uitbreidingen met onder andere de Heemraadssingel als aantrekkelijke woonlocatie voor meer welgestelde Rotterdammers. De Heemraadssingel is sinds 2014 beschermd stadsgezicht. In de nabije omgeving werden ook straten met middenstandswoningen en arbeiderswoningen ontwikkeld, in breedte afnemend met de prijsklasse. De gemeente bepaalde de kavelbreedtes en de terreindieptes; doorgaans werden de kavels uitgegeven aan (kleine) ontwikkelaars die panden voor de verkoop realiseerden.

Voorzieningen: Een keuken, een badkamer, een kelder en een zolderruimte, en op elke verdieping een toilet. Verder een kleine voortuin (2 meter diep) en een ruime achtertuin (32 meter diep).

Woonoppervlakte: Ongeveer 300 m2 (zonder de kelders)
Aantal kamers: Twee woonkamers en zeven slaapkamers.
Constructie: Bakstenen bouwmuren en gevels; houten balklagen met een balksteunende tussenmuur; houten kozijnen. De bakstenen voorgevel is rijk gedecoreerd met natuurstenen elementen.
Renovatie: De standaardsituatie is meestal een kelder onder de smalle beuk, over de gehele diepte, en een kruipkelder onder de woonkamers. In dit geval is (waarschijnlijk in de jaren dertig) de kelder onder de brede beuk uitgediept; in 1955 is in het voortuintje een aparte kelderingang gemaakt. Bij latere verbouwingen zijn het balkon op de erker en de loggia op de eerste verdieping verwijderd. Het pand is sinds 2012 weer in gebruik als woning, maar heeft ook dienst gedaan als praktijkwoning en als dagverblijf. FH

___
referenties:
Gerard Peet – Burgermansgepruts. 100 jaar Heemraadssingel, 1900-2000, Stichting Historische Publicaties Roterodamum 2000

  • Type: Eengezins: herenhuis
  • Jaar: 1911
  • Aantal: 1
  • Adres: Heemraadssingel 283
  • Oppervlakte: 300m2
  • Architect: Biesta, P.
  • Cliënt: Onbekend
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Nieuwe Westen
  • Project ID: 2.1911.1
  • Periode: Periode 2
  • Nieuwe Westen

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Nieuwe Westen

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 05