Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Herenhuizen Westerkade

Herenhuizen Westerkade

Bouwgeschiedenis: Op 8 april 1852 besloot de Rotterdamse gemeenteraad om naast het Eerste Nieuwe Werk een Tweede aan te leggen en dat vervolgens als haventerrein te gaan exploiteren. De gemeente stelde eisen aan de bebouwing; langs de Maas mochten alleen woonhuizen worden gebouwd. In 1861 werd de grond gekocht door drie handelaren en een N.V. opgericht voor de bouw van de woningen. P. Vermaas kreeg de opdracht voor het ontwerp. Samen met zijn broer hadden zij een scheepstimmerfabriek. In de bouwvergunning van 1862 stond nadrukkelijk dat de begane grond en kelder geen pakhuizen mochten zijn. 

Stedenbouwkundige context en plattegrond: De huizen zijn ruime varianten van het breed-smalle-beuk-type. De tuinkamer diende als eet- en zitkamer; ontvangsten konden op de eerste verdieping worden gehouden. Op zolder waren kamers voor de dienstbodes, altijd meisjes Vanaf de begane grond heeft men nog steeds een indrukwekkend uitzicht over het Scheepvaartkwartier en de Maas. De trap werd met een bovenlicht verlicht. Er was geen badkamer maar wel een geventileerd (!) privaat op elke kamer. De loggia’s zijn later dichtgezet.

Bouwstijl: Het complex is een goed voorbeeld van de rondbogenstijl; 11e en 15e eeuwse motieven uit Venetië en Milaan die in de 19e eeuw zijn samengevoegd. Hier ook in de achtergevel toegepast. Onder invloed van ingenieur Rose werd tussen 1849 en 1858 bij de Mij. ter Bevordering van Bouwkunst een Duitse stijl gepropageerd.

Aantal kamers en oppervlakte: 12 kamers, ca. 319 m2.
Constructie: De kolommetjes in de ramen zijn van gietijzer en de raamomlijstingen zijn in cementpleister geboetseerd. NLP

___ 
referenties:
N. Luning Prak – Het Nederlandse woonhuis van 1800 tot 1940, 
Delftse Universitaire Pers, 1991 p. 56; Renovatie en Onderhoud 1993-10
rijksmonumenten Javastraat 2-14: 32773 en 32774 en 32775 en 32776 en 32777 en 32778 en 32779

 

 • Jaar: 1862
 • Aantal: 7
 • Adres: Westerkade 13 t/m 19
 • Oppervlakte: 329m2
 • Wijk: Nieuwe Werk
 • Project ID: 1.1862.1
 • Periode: Periode 1
 • Nieuwe Werk

 • Periode 1

  De woonomstandigheden in de oude stadsdriehoek van Rotterdam verschillen sterk. De rijken wonen in luxueuze huizen, maar het gros van de bevolking woont in eenvoudige huizen. Buiten de stadsmuren staan boerderijen en buitenplaatsen en er zijn ook nog wat inmiddels geannexeerde dorpen en buurtschappen. Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de daaropvolgende economische expansie groeit de bevolking van 72.000 naar 300.000 in 1900. De woningbouw wordt in deze glorietijd van het liberalisme aan het particulier initiatief overgelaten. Met snel uit de grond gestampte kleine, onhygiënische woningen in smalle straten zonder groen als resultaat. Vaak worden rug-aan-rugwoningen toegepast. De hygiënische omstandigheden zijn abominabel en een gevaar voor de volksgezondheid. De stad pakt de problemen aan door de aanleg van het Waterproject vanaf 1854 en later de drinkwaterleiding en een rioolstelsel.
01 / 01
01 / 03