Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hillekop

Hillekop

Bouwgeschiedenis: Het project markeert het begin van de rehabilitatie van de Afrikaanderbuurt en vormt er tevens de afsluiting van in de noordwestelijke hoek. Het complex bestaat uit drie delen en omvat uitsluitend sociale huurwoningen. Het kwam gereed in 1989, wat zichtbaar is gemaakt door John Körmeling door middel van de bekroning van de torenflat door dit jaartal. De vorm van de waaiervormige toren doet denken aan een dergelijke toren van Alvar Aalto in Bremen.

Stedenbouwkundige context: Het lange slingerende bouwblok heeft een poort in het midden en sluit tevens de achterliggende wijk af. Het vormt in de wijk een plein, waaraan tevens een bestaand bouwblok door  een L-vormig blok wordt afgesloten. De toren staat vrij in de ruimte ervoor en biedt een fraai uitzicht over de Rijnhaven. Langs het lange blok is aan die kant een betonnen pergola geplaatst die de ruimte langs het blok verbijzondert.

Ontsluiting: De waaiervorm van de toren maakt het mogelijk alle woningen te ontsluiten via een relatief kleine binnengang die toch aan de gevel gelegen is. De tapse vorm van de woningen biedt veel gevellengte aan de daglichtzijde en beperkt de breedte van het inpandige deel. Het lange blok bestaat uit portiek-etagewoningen met bovenop woningen met een galerij die over de poort doorloopt. Het L-vormige blok bestaat uit galerijwoningen.
Voorzieningen: Onderin de toren is een buurthuis ondergebracht. Op de begane grond van het lange blok bevinden zich horecagelegenheden.
Aantal kamers: De woonlagen in de toren bestaan uit driekamerwoningen met aan de koppen 2 vierkamerwoningen. In het lange blok bevinden zich voornamelijk vierkamerwoningen.
Woonoppervlakte: De driekamerwoning in de toren heeft een oppervlakte van 75 m2; de vierkamer portiekwoning in het lange blok meet 75 m2.
Constructie: De gebouwen bestaan uit een constructie van gewapend betonnen wanden, kolommen en vloeren; de gevels van de toren zijn uitgevoerd in roze en grijsblauw stucwerk; die van de andere blokken in geelwit stucwerk. FH

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 1985
  • Aantal: 197
  • Adres: Hillekopstraat 10-164, Hilledwarsstraat 5-163
  • Oppervlakte: 75m2
  • Architect: Mecanoo Architecten
  • Cliënt: Stichting voor Volkshuisvesting Tuinstad Zuidwijk (STZ)
  • Aannemer: Vorm, Van der
  • Wijk: Afrikaanderwijk
  • Project ID: 4.1985.3
  • Periode: Periode 4
  • Afrikaanderwijk

    De Afrikaanderwijk is rond 1900 gebouwd voor het huisvesten van havenarbeiders. In het centrum van de wijk ligt het grote Afrikaanderplein. Het was één van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van allochtone afkomst was. Vanaf 1970 is de wijk een proeftuin van de stadsvernieuwing.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03