Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hoboken Links Blok 1

Hoboken Links Blok 1

Bouwgeschiedenis: Het project van Pieter Weeda is opgesplitst in een tweetal bouwblokken. Blok 2 omvat portiek-etagewoningen in drie lagen op een onderbouw, met deels bedrijfsruimten; in de grootste ervan zat enige tijd een Turks badhuis. Het hier gedocumenteerde Blok 1 bevat op de begane grond een caféruimte en een winkel. Daarboven zijn vier verdiepingen met drie woningen per laag rondom een trappenhuis. Ondanks dat de bovenste woonlaag op 12,50 meter boven peil ligt is er geen lift; wel is er eventueel ruimte in het trappenhuis voor een kleine lift. De middelste woning ligt geheel aan de westgevel; de twee andere woningen op die laag liggen aan drie gevels

Stedenbouwkundige
context: Het project Hoboken Links is onderdeel van de stadsvernieuwing in het Oude Westen. Een deel van de blokken is gerenoveerd; vele andere zijn gesloopt. Van dit smalle en taps toelopende bouwblok is na de sloop slechts een deel teruggebouwd (Blok 2) waardoor meer lucht en ruimte in de vroeger nogal benauwde wijk kon worden gerealiseerd. Ook elders in de wijk zijn dergelijke pleintjes met bomen en speelvoorzieningen gemaakt. In de overgebleven vrije ruimte is een klein, vrijstaand blok (Blok 1) geplaatst dat aan beide kanten een pleintje begrenst. Dit blok kan daardoor rondom ramen hebben waardoor het bezonningsprobleem ook is opgelost. Deze stedenbouwkundige verbijzondering is benadrukt door de gevels in blauw geglazuurd metselwerk uit te voeren.

Voorzieningen
: Op de begane grond zijn bergingen en een gemeenschappelijke fietsenruimte.
Woonoppervlakte: De oppervlakte van de woningen bedraagt 65 tot 80 m2.
Constructie: Betonnen vloeren en wanden; gevels van blauw geglazuurde baksteen. FH

___
Referenties:
Architectuur Bouwen 1992-11

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1988
  • Aantal: 12
  • Adres: Josephstraat 167-189, Van Speykstraat
  • Oppervlakte: 65m2 - 80m2
  • Architect: Weeda, P.
  • Cliënt: Stichting Volkswoningen
  • Aannemer: Eesteren, NV Aannemingsmaatschappij J.P. van
  • Wijk: Oude Westen
  • Project ID: 4.1988.3
  • Periode: Periode 4
  • Oude Westen

    De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01