Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hoeve Nooitgedacht

restauratie

Hoeve Nooitgedacht

Bouwgeschiedenis: De hoeve is als zuivelboerderij gebouwd rond 1850 en bestond uit een woning, kaaskelder, koestalling, wagenschuur, hooiberg, werf en weiland. In de jaren vijftig is het achterste gedeelte van de boerderij afgebroken. Vanaf 1961 woonde kunstenaars-echtpaar André Dalhuizen en Friedel Sterk hier. Zij huurden het pand van het Woningbedrijf Rotterdam. In 2008 werd het pand verkocht. Het was in zeer slechte staat, was ernstig verzakt en had veel vochtproblemen.

Stedenbouwkundige context: 
Vrijstaande boerderij met ingang in de voorgevel en ruime tuin eromheen. Op de hoek van Laan van Nooitgedacht en ’s-Gravenweg, de eeuwenoude weg van Rotterdam naar Nieuwerkerk aan den IJssel die bebouwd was met kleine boerderijen waarvan de meeste inmiddels zijn verdwenen.

Aantal kamers: 
6 kamers (4 op begane grond en 2 op de verdieping)
Woonoppervlakte/ verdiepingshoogte: BVO is 170 m2, inclusief 46 m2 kantoorruimte.
constructie / Bouwsysteem / Materiaalgebruik: Oude volume is traditioneel gebouwd met gevels van baksteen, houten kozijnen, ramen en deuren en met pannen gedekt zadeldak. Nieuw volume heeft houtskelet en is geheel met houten lamellen bekleed.

Restauratie en uitbreiding: In 2008 is het ontwerp voor de restauratie en uitbreiding gemaakt door Architectenbureau di’t (dit is ‘t) en projectarchitect G.J. van Leer en mede-opdrachtgever R. Pangalila met constructeur/adviesbureau Versteeg. In 2009-2010 is het plan uitgevoerd door aannemer Den Hoed uit Bergambacht. In 2010 heeft de hoeve het monumentenschildje gekregen voor de restauratie van Historisch Genootschap Roterodamum. Bij de restauratie is een nieuwe fundering gemaakt, zijn de daken vernieuwd, de kozijnen gerepareerd en is isolatie aangebracht. Bij het herstel van het oorspronkelijke volume is voor contrasterend materiaal gekozen: de gevels en het dak van de uitbouw zijn bekleed met een houten lamellen. AdB

  • Type: Eengezins: vrijstaande woning
  • Jaar: 2008
  • Aantal: 1
  • Adres: 's-Gravenweg 190
  • Oppervlakte: 170m2
  • Architect: Architectenbureau di't (G.J. van Leer)
  • Cliënt: Onbekend
  • Aannemer: Hoed Aannemers BV, Den
  • Wijk: Kralingen Oost
  • Project ID: 1.1867.1
  • Periode: Periode 5
  • Kralingen Oost

    Het gebied dat tegenwoordig bekend staat als Kralingen is een deel van het oude Ambacht Kralingen tussen de A16, de Boezemsingel, de Maas en het Kralingsebos. Kralingen valt in hoofdlijnen uiteen in twee delen: Kralingen-Oost wat ruim opgezet is met veel groen, van oudsher een woongebied voor welgestelden en Kralingen-West wat meer het karakter heeft van een volkswijk. Hoge dichtheid met veel boven- en benedenwoningen. Het zuidwestelijke deel van Kralingen-West is ernstig beschadigd tijdens het bombardement van mei 1940. De Gerdesiaweg is pas na de oorlog ontstaan.

    Lees meer over de wijk Kralingen Oost

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02
01 / 03