Bouwgeschiedenis: De hoeve is als zuivelboerderij gebouwd rond 1850 en bestond uit een woning, kaaskelder, koestalling, wagenschuur, hooiberg, werf en weiland. In de jaren vijftig is het achterste gedeelte van de boerderij afgebroken. Vanaf 1961 woonde kunstenaars-echtpaar André Dalhuizen en Friedel Sterk hier. Zij huurden het pand van het Woningbedrijf Rotterdam. In 2008 werd het pand verkocht. Het was in zeer slechte staat, was ernstig verzakt en had veel vochtproblemen.
Stedenbouwkundige context: Vrijstaande boerderij met ingang in de voorgevel en ruime tuin eromheen. Op de hoek van Laan van Nooitgedacht en ’s-Gravenweg, de eeuwenoude weg van Rotterdam naar Nieuwerkerk aan den IJssel die bebouwd was met kleine boerderijen waarvan de meeste inmiddels zijn verdwenen.
Aantal kamers: 6 kamers (4 op begane grond en 2 op de verdieping)
Woonoppervlakte/ verdiepingshoogte: BVO is 170 m2, inclusief 46 m2 kantoorruimte.
constructie / Bouwsysteem / Materiaalgebruik: Oude volume is traditioneel gebouwd met gevels van baksteen, houten kozijnen, ramen en deuren en met pannen gedekt zadeldak. Nieuw volume heeft houtskelet en is geheel met houten lamellen bekleed.
Restauratie en uitbreiding: In 2008 is het ontwerp voor de restauratie en uitbreiding gemaakt door Architectenbureau di’t (dit is ‘t) en projectarchitect G.J. van Leer en mede-opdrachtgever R. Pangalila met constructeur/adviesbureau Versteeg. In 2009-2010 is het plan uitgevoerd door aannemer Den Hoed uit Bergambacht. In 2010 heeft de hoeve het monumentenschildje gekregen voor de restauratie van Historisch Genootschap Roterodamum. Bij de restauratie is een nieuwe fundering gemaakt, zijn de daken vernieuwd, de kozijnen gerepareerd en is isolatie aangebracht. Bij het herstel van het oorspronkelijke volume is voor contrasterend materiaal gekozen: de gevels en het dak van de uitbouw zijn bekleed met een houten lamellen. AdB