Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hofje Zorg & Vlijt

Hofje Zorg & Vlijt

Bouwgeschiedenis: In de tweede helft van de negentiende eeuw begon Rotterdam onstuimig te groeien, vooral als gevolg van de opening van de Nieuwe Waterweg. De stad breidde zich uit, vooral in westelijke richting, deels op het grondgebied van te gemeente Delfshaven. Particuliere beleggers zagen mogelijkheden om geld te verdienen en buitten hun percelen zoveel mogelijk uit. Dit leidde vaak tot bebouwing van achterterreinen met woonhofjes, vooral voor de arbeidersbevolking.

Stedenbouwkundige context: Hofjes kende men al sinds eeuwen. Deze werden meestal gebouwd door liefdadige instellingen, vooral ten behoeve van armlastige weduwen. Deze hofjes bestonden meestal uit één bouwlaag met een kap. In dit geval was er sprake van een tamelijk diepe kavel waardoor de achterbouw hoger kon worden: drie lagen plus kap. De binnenruimten werden ontsloten door middel van een tweetal poorten.

Typologie: Omdat de originele tekeningen niet meer bestaan zijn de oorspronkelijke plattegronden alleen af te leiden uit de bestandsopnamen voor de eerste renovatie uit 1981. Voor deze documentatie hebben wij twee delen gekozen: daaruit blijkt dat zich in het met A aangeduide poortblok voor- en achterwoningen bevonden, bestaande uit een woon/slaapkamer en een keukentje. Het privaat was op de overloop en werd gedeeld door twee woningen. Het andere blok, hier (gedeeltelijk) aangeduid met B, heeft een souterrain; de (boven-)woningen in dit blok waren hoofdzakelijk alkoofwoningen, met eigen toilet.

Voorzieningen: De woningen hadden bergruimte op de zolder, deels ook in het souterrain.

Woonoppervlak: De oppervlakte van de woningen varieert van 26 tot 48 m2.

Constructie: De woningen zijn traditioneel gebouwd: gemetselde eensteens gevels zonder spouw, houten balklagen en vloeren en pannen daken. Sommige bouwmuren zijn van ijsselsteen, dus slechts 17 cm dik.

Renovatie: Het complex is twee maal gerenoveerd, in 1981 en in 2005. FH

 

 • Jaar: 1876
 • Aantal: 39
 • Adres: Boomgaardsstraat 98-152
 • Oppervlakte: 26m2 - 48m2
 • Wijk: Cool
 • Project ID: 1.1876.1
 • Periode: Periode 1
 • Cool

 • Periode 1

  De woonomstandigheden in de oude stadsdriehoek van Rotterdam verschillen sterk. De rijken wonen in luxueuze huizen, maar het gros van de bevolking woont in eenvoudige huizen. Buiten de stadsmuren staan boerderijen en buitenplaatsen en er zijn ook nog wat inmiddels geannexeerde dorpen en buurtschappen. Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de daaropvolgende economische expansie groeit de bevolking van 72.000 naar 300.000 in 1900. De woningbouw wordt in deze glorietijd van het liberalisme aan het particulier initiatief overgelaten. Met snel uit de grond gestampte kleine, onhygiƫnische woningen in smalle straten zonder groen als resultaat. Vaak worden rug-aan-rugwoningen toegepast. De hygiƫnische omstandigheden zijn abominabel en een gevaar voor de volksgezondheid. De stad pakt de problemen aan door de aanleg van het Waterproject vanaf 1854 en later de drinkwaterleiding en een rioolstelsel.
01 / 01
01 / 05