Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hoge Maas

Hoge Maas

Bouwgeschiedenis: De toren De Hoge Maas staat op de zuidoever van de Maas aan het Dokhavenpark. De toren met koopwoningen telt 24 verdiepingen en is 72 meter hoog. Het project is ontwikkeld op het moment dat Rotterdam Zuid in opkomst was met de komst van de Erasmusbrug en de ontwikkelingen op de Kop van Zuid. Met het prachtige uitzicht over de Maas en de ligging vlakbij de zuidelijke toegang tot de Maastunnel was het een project met potentie. De plattegrond van de toren heeft de vorm van een Latijns kruis met ongelijke armen. De toren verjongt; het korte deel van het kruis is minder hoog dan het lange deel waardoor de toren slank oogt. Door de kruisvormige plattegrond hebben alle vijf woningen op een standaardverdieping zicht op het water. De woningen worden ontsloten door twee liften en een ‘wokkel’-trappenhuis.

Stedenbouwkundige context: In 1983 werd de Dokhaven gedempt. Er werd een ondergrondse afvalwaterzuiveringsinstallatie gebouwd met een park erboven. Rond de Dokhaven zijn in de jaren tachtig verschillende (sociale) woningbouwprojecten gerealiseerd. Het gebouw staat op een sokkel met daarin een half verdiepte ovale parkeergarage. Hiermee wordt tevens een vloeiende overgang gemaakt naar het achterliggende park, dat ook hoger ligt dan de kade.

Voorzieningen: Op de begane grond is een -openbaar toegankelijk- restaurant gevestigd.

Aantal kamers:
Elke woning heeft vier kamers.
Woonoppervlakte: De drie basistypes hebben een oppervlakte van 90, 96 en 103 m2; de appartementen op de bovenste verdiepingen zijn 114, 116 en 123 m2; de twee penthouses hebben een oppervlakte van 170 m2.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De toren is gebouwd met behulp van tunnelbekisting. De gevel is opgebouwd uit grote glaspuien en dichte delen van donkergrijze panelcraft-panelen. In de cementgebonden platen is natuursteen verwerkt die glinstert als de zon erop schijnt. FB

___
referenties:
Benthem Crouwel BCAD 1979-2009, Rotterdam 2009, p. 165-167

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2001
  • Aantal: 112
  • Adres: Charloisse Hoofd 47-97
  • Oppervlakte: 90m2 - 170m2
  • Architect: Benthem Crouwel architecten
  • Cliënt: Hopman Interheem Groep
  • Aannemer: ERA Bouw
  • Wijk: Oud Charlois
  • Project ID: 5.2001.1
  • Periode: Periode 5
  • Oud Charlois

    Oud-Charlois bestaat het voormalige dorp aan de Nieuwe Maas en de uitbreiding ten zuiden daarvan. De wijk ligt tussen een uitvalsroute, de Dorpsweg en het emplacement van de Waalhaven-Oostzijde. Het is een rustige woonbuurt van Rotterdam- Zuid met een lange geschiedenis en een grote diversiteit aan bebouwing.

    Lees meer over de wijk Oud Charlois

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01