Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Hollandia

Blok 7 Müllerpier

Hollandia

Bouwgeschiedenis: Het project, bestaande uit koopwoningen van verschillende grootte, borduurt voort op een eerder blok op de Müllerpier van dezelfde architecten. Bij dat gebouw loopt een van de gevels terrasvormig op; in de driehoekige binnenruimte bevindt zich een zwembad. In dit geval is sprake van een ‘kubusvorm’ op een grondvlak van 31,5 x 31,5 meter en ongeveer even hoog. Een tweede, iets groter blok een stukje verderop, is een verdieping hoger.

Stedenbouwkundige context: Het stedenbouwkundig plan voor de Müllerpier is gemaakt door KCAP Architecten. Het kenmerkt zich door een aantal vrijstaande bouwblokken die meestal parallel aan de kades zijn gesitueerd, op enkele scheefstaande uitzonderingen na. Deze scheefstand geeft die gebouwen een eigen identiteit. Het terrein loopt ongeveer noord-zuid en is dusdanig breed dat woningen maar gedeeltelijk op het water kunnen worden georiënteerd.

Ontsluiting: Aan de kadezijde bevindt zich een gemeenschappelijke entree met een lifthal, geflankeerd door enkele commerciële ruimtes. Deze verdieping bevat tevens een aantal bergingen. Op de eerste verdieping zijn eveneens bergingen aanwezig, samen met enkele kleine appartementen. De volgende vier verdiepingen hebben een centrale lifthal en bieden ruimte aan zes woningen per verdieping. Daarboven volgen nog eens vier verdiepingen, met elk vier woningen per laag.

Voorzieningen: Het gebouw heeft geen eigen garage; de bewoners gebruiken de garages onder de (lagere) bebouwing aan weerszijden van het complex.

Aantal kamers: Op de tweede tot en met de vijfde verdieping bevinden zich vier driekamerwoningen en twee vierkamerwoningen. Op de zesde tot en met de negende verdieping vier grote vierkamerwoningen.

Woonoppervlakte: De oppervlakte van de woningen varieert van 85 m2 tot 185 m2.

Constructie: Het gebouw is geconstrueerd in gewapend beton, met gevels in donkere baksteen en donker gekleurde  metalen kozijnen. FH

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2004
  • Aantal: 50
  • Adres: Sint-Jobskade 298-412
  • Oppervlakte: 85m2 - 185m2
  • Architect: Neutelings Riedijk architecten
  • Cliënt: Müllerpier CV
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Schiemond
  • Project ID: 5.2004.2
  • Periode: Periode 5
  • Schiemond

    Delfshaven Buitendijks, kortweg Schiemond genoemd, is een voormalig havengebied dat begin jaren tachtig is vrijgekomen voor woningbouw. De wijk dankt zijn naam aan de monding van de Schie, direct ten oosten van het gebied. Door de aanleg van de Westzeedijk en de Vierhavensstraat rond 1910 kwam een deel van een zandplaat in de Nieuwe Maas, de Ruigeplaat, buitendijks te liggen. De zalmvisserijen maakten hier plaats voor Wilton's scheepswerf en R.S. Stokvis. Het enige gebouw dat het vroegere gebruik in herinnering roept is de voormalige distilleerderij Hoboken & De Bie, nu in gebruik als sociaal-cultureel centrum, kantoor en woonruimte voor alleenstaanden [afbeelding]. De insteekhaven van de scheepswerf en het grootste deel van de Koushaven zijn gedempt. De straatnamen verwijzen naar de scheepvaart en het industriële verleden.

    Lees meer over de wijk Schiemond

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 02